Наричат ​​я Aнгелска билка. Открита е от Архангел Михаил и лекува буквално всичко!

Наричат ​​я Aнгелска билка. Открита е от Архангел Михаил и лекува буквално всичко! | Диана image 1

Разпространение на ангелика

Среща се в се­верните и източните части на Ев­ропа, а също и в Средна и Източна Азия. В България е разпространено по влажни и мочурливи места, Кул­тивира се чрез засаждане през есен­та или ранната пролет.  В България се среща най-често горската пищялка.

Описание на ангелика

Дву или многогодишно студоустойчиво, ароматно, с кухо стъбло и фини листа с дълги дръжки. През лятото обра­зува зелени до бели цветове, които биват последвани от обли яйценодобни семена. Растението достига височина до 2,5 м. и широ­чина до 1,1 м. Долните листа са твърде големи (60 до 90 см), тройноперести, с цилиндрични, кухи дръжки, листчетата са яйцевидни до продълговати, неравномерно назъбени, като връхното е триделно, а страничните —- двуделни; горните листа са двойноперести. Листните влагалища са големи, издути. Цъфти през юли—август.

Използваемите части на ангелика

Ко­рени, стъбло, листата и семена. Корените се събират през есента, листата по време на цъфтежа, а семената ко­гато са узрели напълно. Стъблата се прибират в началото на лято­то. Всички части се сушат и се ползват  за при­готвянето на отвари.

Съдържание (Химичен състав) на ангелика

AngelicaArchangelicaСъдържа етерично масло, което се намира главно в корените, фуранокумарини, ангеликова и валерианова киселина, танини, восък, флавоноиди и др.

Коренът на тази билка е добър и за храносмилането, а етеричните масла от това растение се използват за насърчаване на апетита и възстановяване от тежки заболявания като анорексия . Също така, тази билка помага и за менструални болки и оплаквания, ревматични болки и заболявания на черния дроб. Билката помага и за възпаление на белите дробове и бронхит. Предотвратява съсирването на кръвта, така че се препоръчва и за лечение на тромбоза. Използва се и като средство за успокояване и спокоен сън.

Употреба на ангелика

– Като отвара за вътрешна употреба – болкоуспокояващо. стомашно, спазмолитично и откашлячно средство. По 100 мл. 3 пъти на ден преди ядене.

– Външно като компрес – 1-2 чаени лъжички сит­но нарязани корени се запарват 300 мл. вряша вода, кисне 4 часа.

– Прилага се и под форма на студена запарка: 1/2—1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се поставя в 1 чаша студена вода, след 30 мин се възварява за няколко минути. Изпива се за 1 ден на няколко пъти.

Внимание!

При продължителната употреба на ан­гелика са възможни фотосенсибилизнраши реакции (повишена чувствителност на кожата към светлина). Важно е да се отбележи, че консумацията на това лекарство не се препоръчва по време на периода на бременността, както и в периода на кърмене на бебето. Не се препоръчва да я консумират и хора с диабет, както и тези, които пият лекарства за съсирване на кръвта.