Билката “Котешки нокът” и ползите от нея за здравето ни

Котешки нокът /Uncaria tomentosa/ представлява лиана, която вирее в тропическите зони на Южна и Централна Америка. Произхожда от района около басейна на река Амазонка.Използвана е от над 2000 години от индианските племена в Южна Америка за лечение на труднозарастващи рани, болка в костите, ревматични и много други заболявания. Вие се по дърветата, като достига 30 м височина. По тази лиана растат шипове със завита като нокти форма, откъдето идва и интересното название „котешки нокът“.

Има две разновидности на лианата, като и двете са наричани котешки нокът. Това са Uncaria tomentosa i Uncaria guianensis.Двата вида имат различни функции, но първият е по-добре изследван, затова ще обърнем внимание на него. Перу е най-големия износител на котешки нокът.

Състав на котешки нокът

Котешки нокът съдържа разнообразни по свойства и строеж органични вещества. Най-голям интерес за медицината представляват имуностимулаторните алкалоиди от групата на сапониновите гликозиди.Лианата съдържа и антиоксиданти като катехини, танини и процианидини. Богата е стероли, които демонстрират значителна противовъзпалителна активност. В състава на лианата се откриват катехидите митрафилин и хирзутин.
Билка Котешки нокът

Избор и съхранение на котешки нокът

Котешки нокът най-често се среща в различни имуностимулатори и антиоксданти. В редки случаи се среща в някои подобрители на храненето. Цената на капсули котешки нокът е около 30 лв за една опаковка от 50-тина дози в опаковката.

Ползи от котешки нокът

Действията на котешкия нокът са: антивирусно, противовъзпалително, антихипертонично. Той стимулира имунната система, увеличава серотонина, намалява допаминовите нива, потиска туморни растежи.С котешки нокът успешно се лекуват заболявания на очите като конюнктивит. Билката притежава качеството да пречиства червата от токсините, което го превръща в много ефективен лек срещу болести на дебелото черво и храносмилателната система.

Котешкият нокът помага на болните от астма, успокоявайки пристъпите. Помага при диария, главоболие, синузит. Тя е силен имунодулатор.Противовъзпалителните свойства на котешкия нокът са познати в традиционната медицина на Южна Америка от хилядолетия. За щастие, те са доказани и експериментално.

Котешки нокът е подходящ за прием при ревматични ставни заболявания, както и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Противовъзпалителните съставки притежават значителен антиоксидантен ефект.Въпреки всички негови свойства, това, което най-много впечатлява изследователите е понижението на тумор некротизиращия фактор, което съставките на котешкия нокът предизвикват.

Алкалоидите митрафилин и хирзутин имат много добър антихиперзитивен и съдоразширяващ ефект. Друг важна съставка в котешкия нокът – алкалоидът ринкофилин предотвратява образуването на тромби и понижава нивата на лошия холестерол.

Най-общо котешкият нокът подсилва имунната система; увеличава антираковите способности на имунната система; подобряват способността на тялото да се справя с вирусни инфекции. Има предположения, че билката подобрява оплодителните способности на мъжете.

Вреди от котешки нокът

Котешки нокът не се препоръчва при бременност и кърмене. Употребата на тази билка е противопоказна при хора с нарушено кръвосъсирване, туберкулоза и автоимунни заболявания. Котешкият нокът не бива се приема в комбинация с хормони, ваксини или инсулин.

При здравите хора е възможно да се получат две групи странични ефекти. Първата група включва предизвикването на свръх имунни реакции при някои хора с алергии.Втората група странични ефекти се изразяват в потискане на страничната дейност.

Не на последно място, не бива да се превишават указаните на опаковката допустими дневни дози котешки нокът.