3 лесни упражнения, които вършат чудеса при болки в гърба

3 лесни упражнения, които вършат чудеса при болки в гърба | Диана image 5

Този вид разтягания помагат за всяка болка.

Гърба е онази част от тялото, която често пренебрегваме. Сещаме се за него едва когато започне да ни боли. Проблемите могат да дойдат от продължително обездвижване или неправилна стойка. Вследствие на това се появяват изкривявания, дископатия, шипове. За да не допуснем болката в кръста и в мускулите на гърба да стане трайна част от ежедневието ни е добре да поддържаме форма със спорт, упражнения и разтягане. Независимо какви са вашите болки – в гърба или кръста, тези три лесни упражнения ще ви помогнат и ще облекчат болката ви.

Предлагаме ви няколко ефективни упражнения, които въздействат благоприятно на междупрешленните дискове, мускулите, ставите и сухожилията. В основата им стои разтягането. Важно е движенията да са безболезнени и плавни, времетраенето на разтягането да е най-малко 20-30 секунди. Хубаво е упражненията да се повтарят между 5 и 10 пъти.

Едно от безценните упражнения, които премахват болките и умората в гърба, е т.нар. “котешки гръб” или “котешки извивки”.

Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Кръста извийте надолу. Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Направете поне десетина повторения.

yoga-poses-cat-cow

Легнете по очи. Повдигнете се на лакти и изпънете гръбначния стълб. Започнете да изправяте лактите, като допълнително изпъвате гръбначния стълб. Продължете да изпъвате лакти, докато усетите леко напрежение. Задръжте 15 секунди. Върнете се на стартова позиция. Повторете 10 или повече пъти.

elbow-plank

Легнете по гръб със свити колене и с ходила на пода. Извийте глава наляво и отпуснете колене надясно, завъртайки торса си така, че коленете ви да опрат пода. Задръжте 5 секунди. Върнете се на стартова позиция. Извийте глава надясно и отпуснете колене наляво, завъртайки торса си така, че коленете ви да опрат пода. Ако имате трудности – можете да го направите само с едното коляно. Задръжте 5 секунди. Повторете 10 или повече пъти.

strength_twist_a Supta Matsyendrasana-yoga-exercises-for-back-pain