Внушение или реално въздействие има смяната на часа върху организма

Внушение или реално въздействие има смяната на часа върху организма | Диана image 1

Вече сто години в Европа се практикува въвеждането на лятното време с идеята, че така се използва по-ефективно естествената слънчева светлина и освен че се използва по-добре работната ръка се пести електроенергия.

ГълъбоваВ медицината сънят се разглежда като жизненоважна функция, заяви д-р Цветеслава Гълъбова. Затова тя е категорично против икономическата ефективност да стои пред здравните неблагополучия. „В медицината, винаги когато се започне лечение, се преценява съотношението полза – риск. Според мен тук рисковете са много повече от икономическите ползи. Даже и да са грамадни тези икономически ползи, когато това се плаща с човешко здраве, е неоправдано“, коментира тя.

МарчевДоц. Сотир Марчев даде три съвета на хората за адаптация към лятното часово време. „За да се преборите с този един час сън, който ви липсва, трябва да се наспите. За да се наспите, трябва да си легнете по-рано. Като си легнете по-рано, за да заспите, а да не се въртите в леглото, трябва преди това да сте се уморили. Затова днес, утре, вдругиден наблегнете на физическата активност“, поясни той.

Вторият съвет, според него, е хората да ползват градския транспорт, вместо автомобил, понеже шофьорите са недоспали и катастрофите нарастват. Третият съвет е родителите да си водят децата на училище. „Най-гадното на въвеждането на лятното часово време е, че зачестяват транспортните инциденти с ученици, отиващи на училище“, каза доц. Марчев.

Цялото предаване можете да гледате тук.