Какво е „планк“ и защо това упражнение покори света?

Какво е „планк“ и защо това упражнение покори света? | Диана

Планкът е едно от най-ефективните упражнения. Извършва се без необходимост от уреди, изисква малко време и дава невероятни резултати за сравнително малко време.

Това, което трябва да направиш, е да заемеш позиция за лицева опора с поставени на земята длани и лакти, сгънати под 90°. Упражнението се състои в това да задържиш в тази позиция продължително време (колкото можеш по-дълго).

Ето какво ще се случи с тялото ти, ако правиш това упражнение ежедневно:

1. Подобрява цялостната ти издръжливост

Планковете са перфектно упражнение, тъй като натоварват основните мускулни групи като коремните (прав, напречен и външен кос) и седалищните. Укрепването на всеки един от тези мускули е от огромно значение не само за външния вид, но и за издръжливостта и силата ни като цяло. Напречният коремен мускул увеличава способността за вдигане на тежки предмети. Правият коремен мускул подобрява спортните постижения, особено такива, свързани със скачане. Това е мускулът, който образува коремните плочки. Външният кос мускул пък подобрява способността за стабилно странично навеждане и завъртане. Седалищните поддържат гърба и ти дават здраво и добре оформено дупе.

2. Намалява риска от нараняване на гърба и гръбнака

Планковете не само ти дават възможност да заздравиш мускулите си, но и не натоварват гърба. Това упражнение значително намалява болките, укрепва мускулите и осигурява стабилна опора за целия ти гръб, особено в горната му част.

3. Забързва метаболизма

Планковете са прекрасен начин да предизвикаш цялото си тяло. Ако правиш това упражнение ежедневно, ще изгориш много повече калории, отколкото с по-традиционни коремни упражнения като коремните преси. Мускулите, които ще укрепиш с ежедневно правене на планкове, ти гарантират по-голям енергиен разход, дори да водиш заседнал начин на живот. Това е особено важно, ако огромна част от деня ти минава седнала пред компютъра. Освен това, ежедневната десетминутна програма упражнения преди или след работа не само ще увеличи метаболитния ритъм, но и ти гарантира, че той ще е висок през цялото денонощие (дори докато спиш).

4. Коригира стойката

Планковете чувствително подобряват способността ти да стоиш изправена. Мускулите в областта на корема имат огромно влияние върху цялостното състояние на врата, раменете, гърдите и гърба. Укрепването им ще ти помогне да поддържаш правилна стойка през цялото време.

5. Подобрява баланса

Опитай се да застанеш на един крак, като се задържиш изправена няколко минути! Започваш ли да залиташ още след първите няколко секунди? Може би изглеждаш като пияна, без да си близнала и една глътка алкохол. Ако наистина е така, това вероятно се дължи на факта, че коремните ти мускули не са достатъчно силни, за да ти помогнат да запазиш баланса, от който се нуждаеш. Подобряването на баланса чрез планкове (особено странични) ще помогне на представянето ти в почти всяка спортна активност.

6. Увеличава гъвкавостта

Гъвкавостта е една от ключовите награди, които печелиш за тялото си, правейки планкове. Тази форма на упражнения уголемява и разтяга всички задни мускулни групи – рамене, плешки и ключица, както и подколянното сухожилие, свода на стъпалата и пръстите на краката. Ако редуваш стандартни със странични планкове, това ще ти помогне да укрепиш допълнително косите коремни мускули.

7. Стимулира мозъчната дейност

Планковете имат специфичен ефект върху нервите, което ги прави чудесно средство за подобряване на настроението. Как? Ами те разтягат мускулни групи, които допринасят към стреса и напрежението в тялото ни. Просто помисли за това: седиш на стола у дома или в офиса през целия ден; мускулите на бедрата ти се схващат; краката ти натежават поради факта, че цял ден седиш прегърбена; в раменете ти се натрупва напрежение поради факта, че си била наведена. Това са фактори, които допринасят за натрупването на стрес върху мускулите и нервите. Добрата новина е, че планковете не само успокояват мозъка ти, но те помагат и при лечение на тревожност и симптоми на депресия. Естествено, можеш да наблюдаваш невероятния ефект единствено и само ако ги добавиш към ежедневната си програма.

Източник: Evita.BG