Билката Дамяна е силен афродизиак и антидепресант

Билката Дамяна е силен афродизиак и антидепресант | Диана

Тази малко известна билка е наричана “божествена”, заради полезните ѝ за здравето свойства.

Билката дамяна (Turnera diffusaT. aphrodisiaca, T. microphylla) представлява нисък разклонен храст с приятни ароматни цветове, които цъфтят през цялото лято. Плодовете им, след като прецъфтят имат вкус на смокини, но леко нагарчат. Това ги прави много привлекателни и за кулинарията. Ароматът ѝ е подобен на този на лайката. Родината на растението е Централна Америка, но сега е разпространен вече и в Мексико, в някои части на Южна Америка и Западна Индия. За лечебните ѝ свойства се е знаело от преди 100 години, а маите са я прилагали от векове. За здравни цели се използват листата.

Маите са я използвали при световъртеж и като афродизиак. През 1870 г. е била за пръв път внесена в САЩ и рекламирана като отличен афродизиак. Разпространявана е като тинктура.

Обикновено билката се използва като афродизиак и за стимулиране на нервната система, но действа и като антидепресант и подпомага отслабването. Помага при сексуални смущения, чийто произход е от емоционални разстройства. Освен всичко това, тя възстановява доброто функциониране на репродуктивните органи. За главоболие може да се използват листата като се варят и се дишат изпаренията им. Така практикуват в Карибския район. Чаят от нея се използват при нощно напикаване.

Лекарите препоръчват дамяна като полезно средство за лечение на атоничен запек, тревожност, депресия, за баланс на хормоните, а също така – увеличава тестостерона.

В състава на билката влизат α-пинен, танини, евкалиптол, β-каротин, тимол и β-пинен. Отварата оказва влияние върху нивата на гликоза като ги намалява и с това е полезна при диабет. Спиртната тинктура обаче не показва такива свойства.

Лекарите я препоръчват като многофункционално лечебно средство. Билката дамяна участва в състава на много други билкови лекарства и билкови смеси.