Ето как да нормализирате ускорен пулс и прескачане на сърцето само за минута и то без лекарства

Ето как да нормализирате ускорен пулс и прескачане на сърцето само за минута и то без лекарства | Диана

Често ли ви се случва да получите пристъп на ускорено сърцебиене поради стрес или дори без причина?

Това явление се случва еднакво и на мъжете и на жените от всички възрасти. Усещането е доста неприятно и всички искаме колкото се може по-бързо то да спре.

Това са три лесни начина, чрез които бихте могли да се справите с това за по-малко от една минута. С тяхне помощ бързо ще въздействате върху пулса, за да го нормализирате.

1. Метод със студена вода

Необходима ви е доста студена вода, колкото по-студена, толкова по-добре. Затова – в съд със студена вода сложете повече кубчета лед.

Всичко, което е необходимо на направите, когато пулса ви е ускорен, е да поемете дълбоко дъх, да потопите лицето си в студената вода и да подържите така колкото можете по-дълго.

Тази процедура стимулира Nervus vagus (Vagus nerve – Блуждаещ нерв), който действа върху успокояването на сърдечния ритъм.

Когато поставите лицето си в студена вода, мозъка изпраща на тялото сигнал за забавяне на метаболизма. Този сигнал е още известен и като рефлекс на водолазите. Той предизвиква бързо намаляване на сърдечния ритъм. Това е същият рефлекс, който помага на някои хора да оцелеят за по-дълъг период в студена вода.

2. Много дълбоко дишане

Дишайте много дълбоко, до точката, в която вече не сте в състояние да поемете ни най-малко въздух. След това бързо издишайте въздуха от белите дробове. Повторете процедурата, докато е необходимо. Не е достатъчно просто дълбокото вдишване. Самото дълбоко дишане няма да забави сърцебиенето и затова е необходимо да поемате въздух до крайните граници на белите дробове, значително повече от просто дълбоко дишане. Само по този начин ще нормализирате работата на сърцето.

3. Средно дишане

Дишайте със средна сила. Запушете носа и поемете силно дъх в себе си, без да изпускате въздуха. Задръжте така, колкото можете повече. След това издишайте и се отпуснете.

Можете да усетите лека замаяност, но това е нормално. Също както при заглъхването на ушите, за да уравновесите налягането.

Опитайте всеки от тези методи по няколко пъти, преди да преминете към следващия. След известно време сами ще установите кой най-много ви въздейства и помага.

Все пак – ако непрекъснато изпадате в такива състояния на ускорено сърцебиене, което трае 20 или повече минути, чувствате умора, болки или други оплаквания – потърсете медицинска помощ.