Как да разберем страдаме ли от дефицит на омега-3 мастни киселини?

Как да разберем страдаме ли от дефицит на омега-3 мастни киселини? | Диана

Слаба имунна система, депресия, умора, артритни болки, високи нива на холестерол и триглицериди, суха и възпалена кожа…

Ако някои от тези състояния са ви до болка познати и се чудите каква е причината, може би страдате от липса на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са незаменими, защото тялото ни не може да ги произвежда от други мазнини или храни. Изследванията показват, че липсата или оскъдният прием на тези незаменими мастни киселини, които са в най-голямо количество в лененото масло, както и в други нерафинирани полиненаситени растителни масла, играят съществена роля за развитие на хронични заболявания или страдания като сърдечно-съдови увреждания, рак и сърдечен удар.

Много експерти с тревога констатират, че близо 80% от днешното ни общество консумира крайно недостатъчни количества незаменими мастни киселини. Тази липса в диетата в крайна сметка води до сериозна заплаха за здравето.

Как действат незаменимите мастни киселини

Освен че снабдяват тялото ни с енергия, незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини действат в организма ни като компоненти на нервните клетки, клетъчните мембрани и хормоноподобни субстанции, познати като простагландини. Омега-3 киселините са доказали терапевтичната си и защитна роля при сърдечно-съдови заболявания, рак, автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, множество кожни заболявания.

Подмяната

Подмяната на полиненаситените мазнини, причинена от масираното рафиниране на мазнини и масла с цел бърза и лесна търговска печалба, буквално елиминира незаменимите мастни киселини от нашата храна. Нещо повече, чувствително нарастна количеството ненатурални мазнини и масла в диетата ни под формата на транс-мазнини и частично хидрогенирани масла. Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.

Как да разпознаем липсата им?

Знаците за дефицита на Омега-3 могат да са явни или постоянно напомнящи за себе си – от лека умора до фатален сърдечен удар. Много специалисти дори няма да направят асоциация между здравословния ни проблем и този недостиг. Освен това симптомите на дефицита на Омега-3 не са така очевидни като при други хранителни дефицити. Последствията обаче могат наистина да са сериозни.

Последните изследвания в САЩ например показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве. Затова авторите препоръчват всеки, който има сериозно отношение към здравния си статус, да приема достатъчно количество Омега-3 и 6, най-вече чрез нерафинирано и чисто ленено масло.

Какво препоръчват специалистите:

Намаляване на количеството наситени мазнини и изобщо мазнини от диетата.

По-малко животински продукти за сметка на растителните. Повечето растения са много бедни на мазнини. А високите нива на мазнини при ядките и семената произлизат от полезните полиненаситени мастни киселини.

Елиминиране или поне сериозно намаляване на храни с транс-мазнини и частично хидрогенирани масла.

Структурната промяна на натуралните масла в неестествени мастни киселини влияе на способността на тялото ни да се възползва от полезните есенциални мазнини.

Намаляване на общия прием на мазнини до не повече от 30% от храната ни.

Усилията да вмъкнем здравословните мазнини под формата на есенциалните мастни киселини от ленено масло, например, на мястото на опасните транс-мазнини, хидрогенирани и наситени мазнини си струват. Просто е нужно да следим за тези скрити мазнини и внимателно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.

Ежедневно приемане на продукти, богати на омега-3

Натуралното, нерафинирано ленено масло е считано от специалистите за търсения фактор във възстановяването на точните нива на есенциалните мастни киселини. Лененото масло е уникално, тъй като съдържа двете незаменими мастни киселини – Омега-3 и Омега-6, във внушителни количества. Лененото масло е най-богатият източник в природата на Омега-3 – почти 60%. Това е два пъти повече от рибените масла. Омега– 3 са внимателно изучавани заради благотворното им действие при високи холестеролни нива, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, артрит, множествена склероза и кожни възпаления.