Д-р Велизар Дилов: От аритмия се умира!

Д-р Велизар Дилов: От аритмия се умира! | Диана

Хората с хипертония могат никога да не разберат за болестта си.

14 000 българи у нас са застрашени от инсулт или инфаркт на млади години и причината за това е фамилната хиперхолестеролемия, или казано народному, високият холестерол. Той поражда сърдечносъдов риск, който с лечение може да бъде намален. 7000 от въпросните българи не могат да постигнат целите на терапията по различни причини, което означава, че рискът от преждевременната сърдечносъдова болест при тях е с 20 пъти по-висок.

При младите пациенти, които още не са развили сърдечносъдово заболяване, смъртността е 100 пъти по-честа, отколкото общо при другите хора, а честотата на общата смъртност при тях е 10 пъти по-висока в сравнение с тези, които нямат фамилна хиперхолестеролемия.

“Въвеждането на скрининг, ранен семеен обхват и лечение още при първите признаци на хипертония, сърдечна недостатъчност, повишен холестерол или аритмия ще намалят ранната сърдечносъдова смъртност”, сигурен в профилактиката е кардиологът от Военна болница д-р Велизар Дилов.

– Болест само на възрастните хора ли е хипертонията, д-р Дилов?

– Вече не! Артериалната хипертония стремглаво се подмладява. Вече не са редки случаите, когато при млади хора, под 30 години, се установява при случаен преглед, че страдат от хипертония. Това се оказва твърде опасно. Ако човек на 30-35 години вече има повишено кръвно налягане и в следващите 15 години въобще не подозира за заболяването си, което означава и, че не го лекува, то в пенсионна възраст той ще се “обзаведе” и със сърдечна недостатъчност, а може би и с инсулт или инфаркт. За всичките тези години постепенно се е превърнал в пациент на кардиологията, неврологията и други звена на медицината. Понякога такъв заболял не доживява 60-те си години и дори близките му смятат, че си е отишъл от този свят ненадейно, без причина. За да се предотврати целият този ред на негативни последици, трябва всеки от нас, навършил 25 години, поне 2 пъти в годината да си измерва кръвното налягане. Но не сам, а при специалист!

Смята се, че основните причини за артериалната хипертония са лошото генно наследство и стресът. Това само донякъде е така. Разбира се, наследственият фактор играе своята роля за заболяването. Но сама по себе си генната предразположеност не означава, че човек непременно ще заболее. А най-сигурното нещо в наследствеността е добавянето на негативни фактори.

Човек, страдащ от артериална хипертония, може никога да не разбере, че има такова заболяване. Дори очите му да “кръвясват”, често да се оплаква от главоболие и световъртеж, казано накратко, всички първични симптоми да са налице, пак ще си мисли, че това състояние е временно и е от преумора. Той обикновено остава спокоен, с добро самочувствие. Ето това е коварството на хипертонията – докато човек се усети, времето за профилактика на заболяването вече се е “скъсило”.

– Сърдечната недостатъчност ли е отговорна за многото смъртни случаи?

– Сърдечната недостатъчност представлява влошено здравословно състояние, придружено от оток, умора и трудности в извършването на елементарни дейности. Среща се при хора от всички възрасти и често е резултат от сърдечно заболяване. Пациентите със сърдечна недостатъчност често страдат от нередовен сърдечен ритъм, опасно състояние, което носи риска от внезапна смърт. Около 5 милиона души в САЩ страдат от сърдечна недостатъчност и аритмия, около 30-40% от тях умират до една година от поставяне на диагнозата. Сърдечната недостатъчност задно със злокачествения рак е отговорна за повече от половината смъртни случаи при хора над 45 години и повече.

За съжаление, случаите със сърдечна недостатъчност и аритмия стават все повече. Въпреки наличието на много нови фармацевтични лекарства, те се фокусират не върху корена на проблема, а върху симптомите и са свързани с много висок риск от странични ефекти.

– Понякога ни се струва, че сърцето не ни слуша…

– От време на време като че ли бие тежко-тежко, друг път тихо-тихо, понякога блъска в гърдите ни, а често дори ни се струва, че сякаш е спряло. Това състояние в медицината се нарича сърдечна аритмия. И няма нищо общо с това дали искаш да ти се случва, или не! Дори не се опитвай да го командваш – няма да те послуша. От аритмия се умира! За тази болежка му трябва добър доктор, само с любов и много желание няма да оздравее. Статистика на сърдечните заболявания и смъртността при тях показва, че нарушението на ритъма на сърцето като причина е около 10-15% от всички заболявания. Диагностиката и лечението на болестта са в ръцете на специален раздел в кардиологията – аритмология. Заболяването води до нарушение на сърдечната функция и до сериозни усложнения от страна на други органи в човешкото тяло. Което пък довежда след себе си сериозни заболявания.

– Какво е лечението?

– Ако аритмията се развива като усложнение на друго заболяване, тя може да премине след лекуването на основното заболяване. Но винаги се налага прием на антиаритмични медикаменти. Когато аритмията е самостоятелно заболяване, лекарствата, нормализиращи сърдечния ритъм, са основният лечебен метод.

При аритмия, която не се повлиява от медикаменти, се налага поставянето на кардиостимулатор, пейсмейкър, който успява да регулира сърдечния ритъм.

– Възможно ли е холестеролът да се свали по естествен начин?

– Ако имате предвид без лекарства – да, възможно е. И холестеролът, и триглицеридите се повлияват положително от омега-3 продукти. В много от случаите на леко до умерено нарушение лошият и добрият холестерол влизат в нормата. При по-тежки случаи е редно да се вземат и лекарства – статини, фибрати и др. Напоследък много се говори за ролята на омега-3 и омега-6 мастните киселини. Най-високо е съдържанието им в лененото масло. Те стабилизират клетъчните мембрани и нормализират сърдечната проводимост, предотвратяват натрупването на лош холестерол, алергии, артрити, имунен дефицит. И много ясно, пречат на отлагането на лошия холестерол и развитието на атеросклерозата. Още Авицена го е изписвал като противокашлично средство. В Америка е задължителна добавка в храната на учениците.

Цигарите предизвикват инфаркт!

“Тютюнопушенето е много вредно за сърцето, както и за другите органи на човешкото тяло. Цигареният дим хронично отнема част от кислорода от кръвта и е един от главните фактори за отлагането на атеросклерозните плаки по вътрешните стени на коронарните артерии. Тези плаки стесняват диаметъра на съдовете до пълното им запушване и по този начин може да предизвикат инфаркт на миокарда.

Рискът за коронарна болест при пушачите е 70 пъти по-голям в сравнение с непушачите. Като се прекъсне пушенето, рискът от сърдечно заболяване прогресивно намалява и след около едно година се изравнява с риска за непушачите”, съветва д-р Дилов.

Люба МОМЧИЛОВА