Как храната уврежда мозъка ни

Как храната уврежда мозъка ни | Диана

Въглехидратите, било то и бавните, са “тихи убийци” на мозъка. Те увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, смята американски невролог, цитиран от в. “Дейли мейл”.

Д-р Дейвид Пърлмутър препоръчва храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини.

“Произходът на мозъчните заболявания в много случаи е предимно хранителен” – пише д-р Пърлмутър в новата си книга “Зърнен мозък: Изненадващата истина за пшеницата, въглехидратите и захарта – тихите убийци на мозъка”.

Решението според него е да се върнем към мазнините, които трябва да съставят до 75 процента от храната ни. Въглехидратите трябва да са само 5 процента, а протеините да се запазят на сегашното ниво от 20 процента.

Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, за да се справят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем точно на обратния принцип. Затова д-р Пърлмутър препоръчва безглутенова диета без зърнени храни.

Според него диетата с малко мазнини е отговорна за повечето от съвременните болести.

“Хората получават мозъчно разстройство и очакват някакво бързо вълшебно лечение. Те искат да бъдат лекувани симптомите, без да се стига до проблема, предизвикал заболяването. Всъщност храната и начинът на живот играят огромна роля за човешкото здраве” – каза д-р Пърлмутър.

От научни изследвания е известно, че храната с много въглехидрати може да увеличи риска от деменция. Възрастните, които наблягат на въглехидратите, например е три пъти по-вероятно да развият леко когнитивно увреждане, което е свързано с по-висок риск от деменция. Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат много “добри” мазнини, като тези в ядките и полезните мастни киселини. Рискът при повечето протеини (под формата на месо и риба) е по-малък.

 “Високият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин” – каза авторът на изследването Роузбъд Робъртс от клиниката “Мейо”.

Друго изследване доказа, че високите нива на захарта е възможно да пречат на мозъка да я използва. Подобно нещо се наблюдава при диабет тип 2. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да допринасят за развитие на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са характерни за хората с Алцхаймер.

Други специалисти изтъкват, че високият процент на мазнини и протеини също е свързан с рискове, основно за сърдечносъдовата система.

Източник: БТА