3 вида спорт, поддържащи ума и духа

3 вида спорт, поддържащи ума и духа | Диана

Спортът не само моделира фигурата и я прави по-привлекателна. Двигателната активност подобрява обменните процеси в организма и поддържа състоянието на добро здраве продължително време. Умереният спорт отлага началото на дегенеративните процеси в организма, които нормално настъпват с остаряването, като болка в гърба и кръста или спондилоза и предпазва от други, които се „отключват“ от уседналия начин на живот като метаболитния синдром или стреса…

Спортът, освен, че се грижи за поддържането на мускулите на тялото, активизира имунната система, което прави организма по-устойчив на влиянията на околната среда. Подобрява се кръвообращението до ниво периферни кръвоносни съдове, захранващи кожата, което допринася за свежия и по-красив външен вид.

При двигателната активност се създават нови и по-здрави връзки между невроните, което играе роля на предпазващ фактор срещу патологични изменения в мозъчната дейност и поддържа ума бодър.

Има няколко вида спорт, които според специалистите предпазват от ранни нарушения в мозъка, вследствие на възрастта.

Тай чи

Тай чи е вид гимнастика, създадена преди хилядолетия в Китай. Упражненията целят поддържане на тялото и ума чрез движение на енергийните потоци в организма. Гимнастиката позволява да се преодолее хроничното блокиране на енергията, което според китайската традиционна медицина поражда заболяванията. Тай чи представлява комплекс упражнения, при които се постига разтягане на мускулите чрез плавни, изглеждащи дори танцувални за страничния наблюдател, движения. При извършването им се спазват точни правила и техники на дишане. Способността да се концентрираш е важен елемент в тай чи.

Ползите от гимнастиката са подобряване на кръвообращението и дейността на дихателната система. Има благоприятен ефект върху перисталтиката на червата и метаболитните процеси. Постоянните занимания с тай чи предотвратяват болката в кръста и се отразяват на паметта и умствените процеси.

https://youtu.be/7D7qAQ720x8

Чи кунг (срещано още и като чигун или цигун)

Известно ли ви е, че китайците страдат най-малко от болестта на Алцхаймер, деменция и неврогенеративни заболявания?! Според заети във фитнес центровете в Китай повече от 100 милиона души всеки ден се занимават с чи кунг. Според тях горепосочената положителна статистика се дължи именно на масовото увлечение по чи кунг.

Чи кунг представлява специална дихателна гимнастика, която се изпълнява в определени пози, при които краката винаги остават притиснати към земята. Тъй като заниманията не са физически натоварващи чи кунг е подходящ дори и при по-слаби физически хора и възрастни. Първите резултати се усещат след месец редовни занимания, като минимумът е да се провеждат два пъти в седмицата.

Чи кунг помага за подобряване гъвкавостта на тялото и приучава към постигане на мускулен релакс. Укрепва мускулите и ставите. Подобрява се способността за концентрация.

Йога

Съществуват много видове йога. Упражненията на майстора Чоа Кок Суи са специално подбрани за подобряване дейността на мозъка, паметта и контрола на емоциите. Според автора този вид йога, популярна като супер брейн йога (superbrain yoga), активизира невроните.

За да имат ефект заниманията, се изисква квалифициран инструктор и подходяща среда. Резултат се наблюдава след два-три месеца практикуване на супер брейн йога.
Йогата редуцира тревогата и стреса. Методът е ефективен и срещу хронично главоболие и за балансиране на апетита.