Как лекува студената вода

Как лекува студената вода | Диана

За да се извлекат максимално ползите тя трябва да е хладка, а не ледена.

Лечебните свойства на студената вода са познати от хилядолетия. Душът с хладка, но не ледена вода, има изключително благотворно влияние както върху физическото, така и върху менталното здраве. Той може да помогне за редица здравословни проблеми или да бъде просто релаксираща терапия в края на работния ден.

Напоследък специалистите по красота го препоръчват все по-често като евтин и безопасен метод за поддържане на кожата и гърдите стегнати, но къпането със студена вода проявява ползите си основно вътре в тялото.

На първо място хладната вода подобрява циркулацията на кръвта, чрез което предпазват от появата на разширени вени или високо кръвно налягане.

Важно е да се знае обаче, че нито студената, нито горещата вода се препоръчват за хора със сърдечносъдови заболявания, тъй като резките промени в температурата все пак са риск за организма.

Техниката е подходяща за хора, опитващи се да постигнат по-добро телосложение. Според учените студената вода подобрява метаболизма и помага за поддържането на оптималното тегло.

Често след тренировка спортистите вземат дори ледени душове, които отпускат мускулите и им помагат да се възстановят след физическото напрежение.

Влизането в студената вода е отдавна познат начин за каляване на тялото и подсилване на имунната система.

Доказано е, че тя има положителен ефект върху отделянето на бели кръвни клетки, които правят организма по-устойчив към вируси и настинки.

Междувременно дихателната система се разтваря и органите се насищат с допълнителни количества кислород, снабдяващи организма с големи количества енергия.

Изненадващо добре се отразява хладката вода и върху човешката психика.
Установено е, че тя активира мозъка, който кара надбъбречните жлези да отделят хормона норадреналин, борещ се с депресивните мисли.

Този метод за тонизиране е ползван и от самураите в древна Япония, които обливали тялото си с ледената живителна течност за пречистване на духа преди битка.

Не на последно място студеният душ помага почистването на порите и затварянето им след това, като предпазва кожата от нови замърсявания. Смята се, че той е и чудесно средство за премахването на тъмните кръгове около очите и мимическите бръчки.

Техниката осигурява още блестяща и здрава коса.

За да се извлекат максимално ползите от студената вода, е добре да се започне с постепенното привикване към нея, като през 15-20 секунди се сменя с по-топла вода.