Изследване: Цикличното гладуване обновява имунната система и лекува принципно нелечими болести

Учени: Цикличното гладуване създава изцяло нова имунна система и лекува принципно нелечими болести | Диана image 1

Дали ключът към поддържането на жизнена имунна система не е просто в това да не се храним в продължение на няколко дни поне два пъти годишно?

Изследователи от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис твърдят, че периодичното и продължително гладуване (това означава да не се храним между поне два до четири последователни дни) не само защитава имунната ни система, но и стимулира регенерацията. Това действа особено силно при пациенти със слаба и нарушена имунна система.

Valter-Longo-Fasting-Longevity-Eat-Fast-and-Live-Longer-The-Health-Sciences-Academy1-320x315

Валтер Лонго – професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и директор на Института по дълголетието USC, съпоставя ефектите от гладуването при мишки и хора, установявайки, че когато бозайниците гладуват, броя на белите кръвни клетки в организма им намалява. Резултата е, че телата им „рециклират“ старите имунни клетки и така предизвикват производство на нови, които ги заменят. Често с течение на времето имунните клетки се износват и спират да функционират оптимално, което налага подмяната им.

Доскоро науката считаше, че не може да се направи много по въпроса с преодоляването на имунния дефицит, освен чрез процедурите с присаждане на стволови клетки. Но това най-ново изследване показва, че периодичните цикли на гладуване задействат регенеративна система в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови клетки (ХСК), които генерират кръвта и подсилват имунитета. „Нямаше как дори да предположим, че гладуването може да има такъв забележителен ефект за стимулиране на регенерацията на хемопоетичната система на база на стволовите клетки“, заявява Лонго.

„Когато гладувате, организмът се опитва да пести колкото може повече енергия и едно от нещата, които той прави, за да я спести е да рециклира много от имунните клетки, които вече не са му необходими – особено тези, които са стари, повредени или износени. Това, което забелязахме в изследванията на хора и животни е, че броя на белите кръвни клетки намалява при продължително гладуване. А когато започнете отново да се храните, те клетки се възстановяват. Тогава започнахме да се питаме: Добре де, откъде идват новите бели кръвни клетки?“

Освен всичко друго, периодичното гладуване може да помогне за възстановяване на автоимунни нарушения, включително и тези, които са предизвикани от различни ваксини.

Докато изследването се фокусира основно върху пациенти, които са подложени на химиотерапия и чиито имунни системи буквално са опустошени от това смъртоносно и отровно лечение, резултатите от проучването се отнасят и за автоимунните заболявания. Чрез производството на нови и здрави имунни клетки, гладуването може да помогне на хора, страдащи от заболявания, които медицината е обявила за нелечими.

novini_stvolovi_kletki_03

Оказва се, че продължителното гладуване принуждава организма да използва запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и голяма част от вече наличните бели кръвни клетки. Така на практика гладуването действа като детоксикация, изчиствайки старите и заменяйки ги с нови. Изследователите твърдят, че реалния резултат е формиране на изцяло нова и по-добра имунна система.

Цикличното гладуване спомага за понижаването на нивата на ензима РКА протеин киназа А за който предишни изследвания доказаха, че подсилва регулирането на самовъзпроизвеждането и плурипотентността на стволовите клетки и освен това води до м удължаване на дълголетието.

Периодичното гладуване помага също и за ограничаване на нивата на хормона IGF-1, фактор на растежа, който се свързва с остаряването, прогресирането на тумори и риск от рак.

„РКА е ключов ген, който трябва да се изключи, за да могат стволовите клетки да преминат в регенеративен режим“, казва Валтер Лонго.

„Това позволява на стволовите клетки да започнат пролифериране (новообразуване) и възстановяване на всички системи на организма. А добрата новина е, че по време на гладуването тялото се освобождава от тези елементи на системата му, които са повредени, стари, или неефективни. Ако започнете периодично гладуване и сте със силно увреден организъм от химиотерапия или стареене, цикличното гладуване буквално може да генерира изцяло имунната ви система“.

Източник: Изследване на USC