Най-честите грешки, които допускаме след тренировка

Или защо е важно да спим и да се храним правилно!

Колкото и усилено да тренираме във фитнес залата, не спазваме ли някои правила, няма да видим никакви резултати. Или най-малкото рискуваме да се нараним.

Затова се допитахме до фитнес експертите, които посочват най-честите грешки, които допускаме несъзнателно, но именно в тях се крие разковничето на перфектната форма. Ето кои са те:

Пропускате разтягането
След тежка тренировка повечето от нас бързат да приключат и да се приберат вкъщи. Но експертите са категорични, че е изключително важно да се прави разтягане. Докато ги изпълнявате давате нужното време на организма да нормализира сърдечния и дихателен ритъм и да подобри кръвообращението, което води до охлаждане на мускулите и правилно възстановяване. Освен това подобрявате гъвкавостта си и обхвата на движение на ставите. Разтягането се явява като един своеобразен „мост” между края на тренировката и началото на процеса на възстановяване.

Не пиете вода
Много от нас се чудят кога точно трябва да пият вода – по време на тренировка или след това? Истината е, че е изключително важно да хидратирате организма си след спорт. По този начин се възстановяват загубените по време на тренировка течности, охлаждат се загретите мускули и се транспортират хранителните вещества до тях. Важно е да се теглите преди и след упражненията. Така ще знаете колко точно вода трябва да приемате, а именно 150% от изгубеното тегло. По този начин по-бързо ще се възстанови сърдечната честота и температурата.

Не се храните
Повечето дами имат навика да не се хранят след тренировка с цел по-голямо отслабване, но се оказва, че това много погрешно схващане. След тренировка тялото е изтощено и голяма част от енергията в мускулите и черния дроб е изчерпана. Затова организмът се нуждае от хранителни вещества, за да възстанови изчерпаните запаси и да поправи наранените мускулни влакна. Най-добрата комбинация е приемът на комбинацията от бързи въглехидрати и бърз протеин, тъй като по този начин ще се покачи мускулната ви маса. Когато се цели изчистване на мазнините в организма, може да пропуснете бързите въглехидрати и да приемете само протеин.

Не спите по 8 часа
Колкото и странно да ви се струва на пръв поглед, сънят е изключително важен за тялото ви след изтощителна тренировка. Именно по време на сън тялото се възстановява и поправя наранените мускулни влакна. Освен това се подобрява паметта, набавяте си повече енергия и намалявате стреса. Изследванията показват, че по време на сън нивата на растежен хормон са най-високи и протича протеинов синтез.

Източник: http://www.missbloom.bg