11 фитнес „истини“, които повече вредят, отколкото помагат

Искате да тонизирате тялото си, да отслабнете или да подобрите настроението си? Има различни фитнес програми да го постигнете, но някои от тях могат повече да ви навредят, отколкото да ви помогнат.

Например кое е по-важно за свалянето на килограми – упражненията или диетата? Маратоните ли са най-добрият начин за стягане на тялото? Отговорите на тези въпроси могат да ви изненадат, пише Business Insider.

1. Упражненията са най-важното нещо за бързо сваляне на килограми

Грешно. Много изследвания показват, че в краткосрочен план диетата е много по-важна от фитнес режима, ако искате да започнете да топите килограми.

„Изследвания показват, че от гледна точка на свалянето на килограми диетата играе по-голяма роля от упражненията“, казва Филип Станфорт от университета в Тексас, който е изпълнителен директор на Фитнес института в Тексас.

Редовните тренировки стават по-важни за поддържането на формата в дългосрочен план. „Ако погледнете хора, които са свалили килограми и успяват да ги задържат, упражненията са важни“, подчертава Станфорт.

2. Упражненията с вдигане на тежести ще превърнат мазнините в мускули

Не. Вдигането на тежести няма да ви направи тонизирани с магическа пръчка. За съжаление, телесните мазнини не могат да се превърнат в мускули. Но тренировките с тежести ще ви помогнат да изградите мускулна тъкан под мазнините.

3. Рано сутринта е единственият момент от деня, когато трябва да тренирате

Следобедите и вечерите са почти толкова добри за вас, колкото сутрешните тренировки, показват редица изследвания. Но според някои от тях тренировката рано сутрин помага за ускоряване на загубата на килограми и повишива нивата на енергия, като позволява на тялото да гори мазнини през целия ден.

Освен това повече дневна светлина може да изиграе важна роля за свалянето на килограми. Изследване установи, че хората, които се радват на ярка слънчева светлина два часа след събуждане, са по-стройни и се справят по-добре с килограмите от хората, които не получават никаква естествена светлина, независимо какво ядат през деня.

4. Жените не трябва да тренират с тежести, защото ще станат мускулести като мъжете

Неотдавнашно допитване на компанията за фитнес уреди Nautilus установи, че само 13% от анкетираните смятат, че жените могат да тренират с тежести, без да станат мускулести като мъжете.

Но всеки може да вдига тежести и това е напълно безопасно. Това е също така прекрасен начин да заздравите мускулите си. Способността да правите големи мускули е пряко свързана с количеството тестостерон, което имаме, а жените произвеждат доста по-малко тестостерон от средностатистическите мъже.

Така че, ако сте жена, шансът да „се напомпате“ е изключително малък.

5. Няколко минути на пътечката за бягане ще ви помогнат да горите бързо мазнини

Трябва да изгорите 3500 калории, много повече от еквивалента на общия брой калории, които един средностатистически човек приема през целия ден, за да свалите един килограм мазнини. Средностатистическият мъж ще изгори около 330 калории от тичане в умерен ритъм за 20 минути.

6. Воденето на дневник на храненето е надежден начин да следите какво ядете

Не съвсем. Дори когато правим усилие да внимаваме повече какво слагаме в тялото си и колко сме активни, си възлагаме повече надежди, отколкото заслужаваме. „Хората надценяват физическата си активност и подценяват колко храна ядат. Те последователно смятат, че тренират повече и че ядат по-малко“, казва Станфорт.

7. Трябва да намалите въглехидратите и захарта, за да отслабнете

Пробремът с модерните диети е прост – те са временно решение. За да свалите килограми и да ги задържите, трябва да откриете хранителен режим, към който можете да се придържате през целия си живот.

„Казваме, че се подлагаме на диета, но това означава, че в някакъв момент ще я спрем. Понякога хората търсят поредната мода, но често фундаментът е по-важен и той прави най-голямата разлика“, отбелязва Станфорт.

8. Маратонът е най-добрият начин да влезете във форма

Добра новина – можете да престанете да се чувствате виновни, че не сте се записали в маратона, за който всички говорят. Защото можете да получите някои от ползите от бягането на дълги разстояния, без да се налага да полагате толкова усилия.

Бързото тичане за пет до десет минути на ден може да осигури същите ползи за здравето от тичането часове наред. Хората, които тичат по-малко от един час седмично, но си набавят дозата от няколко минути тичане на ден, имат сходни ползи за сърдечното здраве, като тези, които са тичали повече от три часа седмично.

Освен това последните изследвания показват, че кратките интензивни упражнения могат да ни осигурят същите ползи за здравето в дългосрочен план като дългите тренировки и те са по-забавни.

9. Тренировката един-два дни седмично е достатъчна, за да останете във форма

Ако вече сте в добра форма, упражненията няколко дни в седмицата може да не са ви от особена полза. „Минимумът от три дни седмично за структурирана програма с упражнения е най-добър“, казва изследователят Шаун Арънт от университета Рютгерс.

„Технически трябва да правите нещо всеки ден и под нещо имам предвид физическа активност, просто се движете“, съветва Арънт.

10. Трябва да имате спортни напитки под ръка след тренировка

Съжаляваме, но тези „енергизиращи напитки“ в повечето случаи са просто захар и вода. Експертите препоръчват да презаредите тялото си след тренировка с 20 грама протеини от всякакъв вид и с много вода.

Приемането на протеини по време на или веднага след тренировка улеснява адаптивната реакция към всяка тренировъчна сесия, а това води до по-ефективно оформяне на мускулите, показа неотдавнашно изследване.

11. Минават поне няколко седмици, преди да излезете от форма, след като спрете да тренирате

За съжаление, мускулите, за които сте тренирали толкова усилено през лятото, вероятно ще започнат да се губят само няколко дни, след като спрете тренировките през есента. При повечето хора мускулните тъкани започват да се рушат след една седмица без редовни упражнения.

„Ако спрете да тренирате, забелязвате, че губите форма или поне че започвате да я губите, само след седем дни на пълна почивка“, отбелязва Арънт.

Източник: http://themainline.bg