Фаталните грешки, които всички ние допускаме в любовта

Който не е грешил в любовта, той не е обичал! Истината е, че никой не ни е учил как да обичаме качествено. Никой не ни е учил как се изграждат стабилни и здравословни отношения. Учим се на принципа проба и грешка, падаме, нараняваме се, ставаме и продължаваме напред.

Фаталните грешки в любовта…

Фатална грешка в любовта всъщност е не са самите грешки в любовта, а това, че не се учим от тях и не израстваме. Когато допускаме една и съща грешка отново и отново – тя се превръща във фатална, защото ни завърта в омагьосан кръг на дълбоко неудовлетворение и болка.

Когато отказваме да признаем, че сме допуснали грешка и отричаме личната си отговорност за обстоятелствата – също допускаме фатална грешка. Така сякаш заравяме главата си в пясъка и отказваме да приемем реалността такава, каквато е. Тази грешка ни пречи да видим пропуските си и да ги поправим и точно това я превръща във фатална.

Когато се правим, че нищо не се е случило, вместо да се извиним и да сложим картите на масата също допускаме фатална грешка. Нищо не изчезва от полето на съзнанието ни, докато не изчистим емоциите, които като подводни води стоят отдолу.

Допускаме фатална грешка, когато отказваме да говорим за грешките си, защото по този начин трупаме огромно напрежение, което рано или късно ще ескалира.

Фатална грешка е да смятаме, че не трябва да допускаме грешки в любовта. Самият акт на влюбване е голям риск, който всеки от нас поема със смело сърце. Ами ако сгреша? Ами ако отново разбия коленете си с студения бетон на самотата? Ами ако отново се проваля?

Да, любовта крие голям риск, но само ако рискуваме ще изживеем блаженството от пълното отваряне на сърцето ни. Само ако си позволим да сме уязвими и да сгрешим ще се докоснем до истинската любов. Защото най-фаталната грешка в любовта е никога да не рискуваме да я имаме!

Източник: https://frida.bg