9 грешки, които да не допускаме за да успеем да отслабнем

Всички сме чували или сме си казвали неща като: “От утре трябва да мина на диета” или “Започвам с тренировките от понеделник“… Но колко пъти наистина сме приемали тези думи на сериозно и още по-важно – дали изобщо сме ги изпълнявали?

Оказва се, че тези две изречения са сред най-често срещаните грешки, които хората допускат в опитите си да се отърват от излишните килограми и да влязат във форма. Подсъзнателно ние се самосаботираме, изричайки тези думи. Смисълът им, обаче е напълно противоположен на това, което всъщност си казваме. Чрез тях ние подсъзнателно си внушаваме, че каквито и усилия да правим, те ще са обречени на провал.

Ето кои са и другите 8 грешки, които хората допускат в опитите си да отслабнат:

С упражнения може да си наваксате нездравословните навици

Това е една от най-честите заблуди. Тренировките не влияят на химичните процеси в организма ви. Това правят диетите. Вярно е, че правилно изпълнените упражнения са полезни за здравето (като регулират нивото на инсулина, примерно). Но те няма как да компенсират тежката закуска с палачинки или хамбургер.

Въпреки че е възможно да изгорите с анаеробни упражнения захарта, която сте поели с огромната порция на сутринта. Тренировките са допълнение към здравословния начин на живот, но не и негов заместител.

Умереното ядене на нездравословни храни е позволено

Това наистина е голяма грешка. Хората често спазват някои ограничения при храненето, докато не дойде уикендът и си кажат, че е крайно време да си позволят порция пържени картофки или поне 1-2 бири. Вярно е, че те няма да се отразят толкова зле на линията, ако въпросната консумация се случва рядко. Но не и ако си позволяваме подобни удоволствия всяка седмица.

Например допустимото количество на трансмазнини, което може да приема тялото ни е точно нула. На тялото ни може да му отнеме 2 години, за да изгори тези мазнини от порцията пържени картофки или чипс. Така че накрая всичко е въпрос на приоритети. Ако наистина сте загрижени за здравето си, колкото по-малко компромиси правите с него, толкова по-добре.

С нискокалоричната храна задължително се отслабва

Изследвания установяват, че човек изяжда много повече от храната, ако знае, че тя е нискокалорична. Но всъщност – колкото по-голямо е количеството, толкова повече калории поглъщаме. Затова четете етикетите на продуктите внимателно. Така например ще разберете, че бисквитите на които пише, че са подходящи за диета, всъщност може да изключите от режима си. И да ги замените със зеленчуци – те наистина са нискокалорични, а в същото време засищат. Но не ги поливайте обилно с дресинга, защото от него също се пълнее.

Тренировките на празен стомах

Нищо друго не може така да саботира добрата тренировка като празния стомах”, казва треньорът на звезди като Лив Тайлър и Ан Хатауей – Дейвид Кирш.

Най-добрата тренировка е, когато е направена рано сутринта, малко след като си станал от леглото. Никой не може да ми каже, че не може да отдели за това 10-15 минути на ден. Но проблемът е, че повечето хора в 8 сутринта не са хапнали нищо и нямат никаква енергия”, обяснява той. Кирш препоръчва да не отиваме към залата на гладно, а да хапнем например 20 бадема, ябълка или банан.

Правенето на едни и същи тренировки в залата

Повтарянето на едни и същи тренировки във фитнеса просто довежда до това, че не получаваме желания резултат. Ние сме така устроени, че сме склонни да се придържаме към неща, които добре познаваме и в които сме добри. Но когато става въпрос за отслабване и тренировки – нещата не стоят по този начин.

Тялото има изключителната способност да се адаптира бързо и когато достигнем до определен напредък в нашите тренировки, понататъшното развитие на мускулните групи, които тренираме спира. Хубаво е да променяме тренировките като натоварване и интензивност. Ако не предизвикваме усилия в тялото си с нови упражнения и подходи, по-скоро бихме запазили теглото си, отколкото да загубим още няколко килограма.

Забравяме за яйцата

Когато минаваме на диета за отслабване, забравяме за много от полезните храни. Имайте предвид, че не бива да изключваме яйцата. Заради съдържанието им на холестерол, често пъти хората решават да ги изключат от менюто си. Но изследванията показват, че холестерола в храните всъщност не повишава нивото на холестерол в кръвта. Яйцата са пълни с витамини, минерали, протеини и полезни мазнини. Така че са важни за организма и особено за функциите на мозъка и на очите. Не яжте само белтъка. В жълтъка са всички важни хранителни съставки.

Броенето на всяка калория

Голяма заблуда е, че най-важното при отслабването е да броите колко калории поглъщате на ден. Въпреки че количеството им е важно, за да знаете колко енергия трябва да изразходвате, по-добре се съсредоточете върху разнообразието на храните, които поемате. Те са важните за процесите в организма и се отразяват на чувството за глад, а и на хормоналния ви баланс. Приемането на по-малко захар, въглехидрати и мазнини ще ви помогне повече, отколкото следенето на калории.

С гладуване ще постигнем най-добри резултати

Това е най-често допусканата грешка. Опитвате се да ограничите количеството храна, което приемате, и така сваляте няколко килограма. Но често – свалянето не е от частите от тялото, които искате да видите пак във форма. Тези килограми са преди всичко активно телесно тегло – мускули, а не мазнини. Гладуването “вкарва” тялото в режим на сериозен стрес.

Това не е обичайният режим на работа на тялото, то разчита продължителното гладуване като стрес и шок. Затова то пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини. Метаболизмът се забавя. Така драстичното намаляване на приема на калории, ако не е назначено и проследено от специалист, може само да ви навреди, отколкото да помогне в борбата с излишните килограми.