Кои са храните и подправките – антибиотици

Кои са храните и подправките - антибиотици | Диана image 1

Напред към природата.

Вирусните инфекции ни следват по петите целогодишно, затова е добре да се съюзим с няколко естествени техни неприятели – под формата на хранителни продукти и подправки, пише Zdrava.bg.

Точно на тях природата им е отредила да бъдат естествени антибиотици. Наричат се адстрингенти, защото пречистват кръвта и имат антибиотични свойства.

Проблемът на широко използваните синтетични антибиотици е, че убиват едновременно добрите и лошите бактерии, като лишават тялото от живата микрофлора, която подпомага правилната функция на имунитета ни.

Ако включим към диетата си храни и подправки, които с право могат да бъдат наречени природни антибиотици, това ще подобри имунната ни система и ще ни помогне да се защитим от някои инфекциозни бактерии.

Разбира се, изброените храни и подправки са помощни средства, които ще укрепят нашата имунна система и ще ни предпазят от по-често боледуване, но ако нещата са по-сериозни като симптоматика – лекарската консултация е задължителна.

Чесън и лук

Чесънът и лукът са близки родственици и имат естествени антибиотични свойства. В миналото са се използвали за лечение на какво ли не – от леки болежки до тежки заболявания и възпаления, и се прилагат както вътрешно, така и външно.

Не се лишавайте от тях, за да сте с подсилен имунитет
Не се лишавайте от тях, за да сте с подсилен имунитет
Снимка: Thinkstock

Сярата в лука и чесъна е ключовият елемент, който позволява да третираме тези храни като антибиотици. И двата зеленчука се използват като допълнително средство при настинки и грип, а чесънът има още антимикотични свойства, които помагат да бъдат предотвратени гъбичните инфекции и вирусните заболявания. Лукът от своя страна е богат на фитонутриенти, които прочистват тялото от свободните радикали, съкращаващи живота на клетките и покачващи риска от злокачествени образувания.

Мед

Медът е познато антибактериално средство за много народи от хилядолетия насам. Той съдържа ензим, който е антимикробен по природа и възпрепятства растежа на определени бактерии. В китайската медицина се счита, че медът хармонизира работата на черния дроб, неутрализира токсините и облекчава болката, а антибактериалните му функции са ефективни за лечението на стомашна язва.

Зелето ни разкрива безкраен списък от полезни качества
Зелето ни разкрива безкраен списък от полезни качества
Снимка: Thinkstock

Зеле

Представител е на семейство кръстоцветни, заедно с броколите, карфиола и брюкселското зеле, а лечебните позитиви на този зеленчук отдавна са известни на хората. Една от причините за това е сярата, която има антираково действие.

Освен това плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, се считат за естествени антибиотици, а една купичка зеле осигурява на човек около 75% от дневното необходимо количество витамин С.

Днес все повече и повече лекари препоръчват заедно с антибиотиците да взимаме и пробиотици – за да възстановим полезните бактерии – микрофлората, която също е унищожена от синтетичните антибиотици в храносмилателната ни система.

Да подправим живота си
Да подправим живота си
Снимка: Thinkstock

Подправки

Има много билки с антибиотични свойства, а посочените по-долу са само кулинарните подправки, които можем да използваме в ястията си всеки ден. Нека продължим да се наслаждаваме на вкуса им, като знаем, че те подобряват и работата на имунната ни система. Това са: бахар, мащерка, джоджен, босилек, канела, кервел, розмарин, риган, маточина, карамфил, чили, дафинов лист, кимион, кориандър, копър, индийско орехче, кардамон, пипер, джинджифил, анасон, синап, магданоз.