Вредните хранителни добавки / Забраненото “Е”

Списък на оцветители и консерванти в храните (Е-та в храните) | Диана image 1

От доста време се канех да направя таблицата и най-накрая намерих време. В нея по цвят са определени опасните добавки, които върху опаковкте са означени като “Е xxx”.

Надявам се таблицата да е полезна на някой, тъй като все по-често забелязвам, как вече вместо приетото обозначение, производителите се изхитряват да пишат името на самата добавка/консервант, вместо “е-” означението.  Само за пояснение: “канцерогенни” са ракообразуващи химични вещества.

Ето малък списък с някои от по-опасните добавки:

E 123 амарант – това е високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Все още се използва в Австралия и някои други страни.

Е 102 татразин – жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки, като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е 120червен оцветител,  в графа на HASCG – опасни .

Е 124 – ярко червен оцветител, може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.

Е 127 еритрозин, червен оцветител, използва се при изготвянето на бисквити и сладкиши. Може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Бензоената киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето:

Е 210бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.

Е 211натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.

Е 212 калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е 214етил 4 – хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.

E 338фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.

Автор: Vladec