5 открития, направени под въздействието на наркотици

5 открития, направени под въздействието на наркотици | Диана

Съществуват доста доказателства, че някои забранени стимуланти пораждат иновативни мисли и идеи, стимулират креативността и дори водят до сензационни открития. От музикални шедьоври до научни теории, много творчески и изследователски области са спечелили от личности, които са получили прозрения под влиянието на упойващи вещества. Сайтът All-That-Is-Interesting ни предлага да научим повече за 5 от най-забележителните открития, направени под влиянието на наркотици:

1. ДНК

Добре известен факт е, че откривателят на двойната спирална структура на ДНК е бил под влиянието на халюциногенния наркотик LSD. Нобеловият лауреат и пионер в генетичните изследвания Франсис Крик споделял пред свои колеги, че обичал да приема наркотика, за да стимулира паметта и умствената си издръжливост, и бил под негово влияние, когато направил откритието. Крик бил поддръжник на Олдъс Хъксли, известен с експериментите си с LSD и други упойващи вещества, и през 60-те основал група, посветена на легализирането на канабиса.

2. Полимеразната верижна реакция (PCR)

Следвайки стъпките на Крик, д-р Кари Банкс Мълис също бил под въздействието на LSD, когато направил откритие, променило молекулярната биология и молекулната диагностика. През 1993 година д-р Мълис печели Нобелова награда за химия за изобретяването на експерименталния метод PCR (полимеразна верижна реакция), който улеснява изолацията и тестването на ДНК. Ученият обяснява тайната на успеха си с LSD: “Щях ли да изобретя PCR, ако не бях на LSD? Силно се съмнявам. Сигурно щях цяла вечност да се взирам в молекулата на ДНК и да гледам как полимерите минават пред очите ми.“

3. Теориите на Фройд

Мъжът зад теориите за подсъзнанието и психоанализата – Зигмунд Фрой – бил почитател на кокаина. Дори може да се каже, че той е откривателят на наркотика. Зависимостта му може и да е отслабнала, докато работел по прочутите си трудове, но интересът му към сънищата, подсъзнанието и сексуалността се дължат именно на употребата на кокаин. През 1884 година Фройд дори публикува материал със заглавие „On Coca” (“На кокаин“), в който изразява адмирации към кокаина заради способността му да лекува различни психически и физически заболявания.

4. Coca-Cola

Вярна на името си, за газираната напитка Coca-Cola се смята, че е създадена през лятото на 1886 година, отново под влиянието на кокаин. Също като Фройд, фармацевтът, който изобретил безалкохолното, Джон Пембертън бил страстен привърженик на наркотика и неговите ползи за здравето и вярвал, че той лекува всичко – от депресия до зависимост от морфин. Заради съдържанието на екстракт от листа на кока и богати на кофеин ядки от кола, счетоводителят на Пембертън предложил напитката да бъде кръстена „Coca-Cola”. Така се родила червено-бялата икона.

5. 10-те Божи заповеди

Предмет на много интерпретации и дебати, но според някои, 10-те Божи заповеди били “дадени” на Моисей, докато бил под влиянието на халюциногенни гъби. Среща с Бог навръх планината Синай? Разпространител на мъдростта, която Господ му е споделил? Според професор Бени Шанон от Hebrew University в Йерусалим, сцената е класически пример за халюцинации, причинени от гъби, които били широко разпространени в планината и често използвани от израилтяните в библейските времена.

Източник: Мениджър.БГ