Известни личности, получили признание едва след смъртта си

Известни личности, получили признание едва след смъртта си | Диана
Сократ 

Проницателният гръцки философ живее във време, когато прогресивното мислене поражда доста дискусии. Въпреки че днес Сократ се счита за пионер на много западни философски течения, ученията му привличат негативно внимание от управниците в Древна Гърция и той е осъден на смърт за „покваряване на съзнанията на атиняните”.

Емили Дикинсън

Макар днес да се счита за една от най-великите американски поетеси, Емили Дикинсън съвсем не е позната на широката публика приживе. Ексцентричната писателка често изпада в депресии и има подчертан интерес към мрачното и загадъчното, най-вече смъртта и задгробния живот. Тя публикува едва дузина поеми през живота си, но всъщност написва много повече – след смъртта й през 1886г. архиви с над 1800 поеми са открити и публикувани от сестра й.

Галилей

По думите на Стивън Хокинг няма човек, който да е направил повече за развитието на науката от Галилей. Италианският учен, който днес е известен за незаменимия си принос към физиката, астрономията и математиката, има нещастието да живее във време, когато Църквата диктува както вярванията, така и политиката. Теорията на Галилей, че Слънцето е център на Вселената, е в рязък контраст с католическата доктрина, поради което той е осъден на доживотен домашен арест.

Йохан Себастиян Бах

По-добре познат като органист приживе, Бах започва да композира едва късно в музикалната си кариера. Макар да се слави като талантлив органист и пианист из цяла Европа, той получава признание за авторските си творби едва век след смъртта си, по време на съживяване на творчеството му през 19 век. Днес обаче Бах, всепризнат за уникалното съчетание от стилове в композициите си, се счита за най-добрия композитор на Барока.

Винсент ван Гог

Ван Гог прекарва живота си в постоянна битка срещу депресията и психичните проблеми, поради което е считан за луд от съвременниците си, а картините му са пренебрегвани. Той започва да рисува малко преди да навърши 30, но успява да създаде над 2000 творби преди самоубийството си едва 10 години по-късно – през 1890г. Негови са някои от най-добре познатите днес картини, а влиянието му върху изкуството на 20 век е безспорно.

Иисус Христос

Може би на пръв поглед включването му тук е странно, но има ли друг, по-мразен приживе и по-почитан след смъртта си от Христос? Въпреки скромния си живот и тихите си слова, той успява да си създаде множество врагове, а смъртта му се превръща в публично зрелище. Едва след това той и ученията му се превръщат в крайъгълен камък за цивилизации, религии и войни.