9 признака, че не пиете достатъчно вода

9 признака, че не пиете достатъчно вода | Диана image 1

Дехидратацията на организма може да доведе и до редица здравословни проблеми.

Няма нищо по-освежаващо на този свят от голяма чаша ледено студена вода. Не мисля, че има човек на тази планета, който може да отрече, че понякога, една обикновена чаша вода може да бъде много по-голямо удоволствие от чаша кафе или кутия с безалкохолна напитка. Въпреки това, твърде много от нас не пият достатъчно вода през деня. Лишавайки се от най-естествения ресурс в света, ние непрекъснато увреждаме телата си. Ако имате някой от следните симптоми, можете да помислите да подобрите ситуацията, в която се намирате като изпиете чаша H2O.

1. Устата ви е суха

Това изглежда доста очевидно, но последствията могат и да не са. Разбира се, всеки път, когато почувствате онова лепкаво, гадно усещане в устата си, знаете, че сте жадни и липсват течности в организма ви. Сладките напитки обаче са само временно решение, което води до по-голям проблем. Питейна вода смазва лигавицата в устата и гърлото, които ще продължат да държат устата ви влажна дълго след първата глътка.

2. Кожата ви е суха

Кожата е най-големият орган в тялото ви, така че разбира се трябва да остане хидратирана. В действителност, сухата кожа е един от най-ранните признаци за дехидратация, които могат да доведат до много по-големи проблеми. Липсата на вода означава липса на пот, което води до невъзможност на организма да отмие излишната мръсотия и мазнини, натрупани през деня. Ето защо трябва да пиете повече вода.

3. Прекалено жадни сте

Премахнахме сухотата в устата, но жаждата надхвърля усещането за пустиня върху езика ви. Всеки, който някога е имал махмурлук може да ви кажа, че при събуждане, тялото ви просто не може да получи достатъчно вода. Алкохолът дехидратира цялото тяло и питейна вода изпраща сигнали “Да, моля!” към мозъка, докато нивата на течност не се върнат в изходно ниво. Слушайте тялото си и това, което иска да ви каже; то знае какво говори!

4. Очите ви са сухи

От написаното до тук трябва да ви е станало ясно, че пиенето или не пиенето на вода засяга повече от това устата и гърлото ви да пресъхнат. Неприемането на вода води до сухи, кръвясали очи (отново се сетете за последния път когато сте имали махмурлук). Без вода в организма, вашите слъзни канали пресъхват. Ако си мислите “И какво, ако не мога да плача?”, помислете пак, защото това би могло да доведе до много повече вреда на очите ви, особено ако носите контакти лещи.

5. Усещате болки в ставите

Нашите хрущяли и гръбначни дискове се състоят от около 80% вода. Това е абсолютно необходимо, за да запазим нашите кости и да предотвратим триенето им една в друга с всяка стъпка, която правим. Като поддържаме тялото си хидратирано ние сме сигурни, че ставите ни могат да абсорбират шока от резките движения като бягане, скачане или опасно падане.

6. Мускулната маса намалява

Вашите мускули също са съставени предимно от вода. Очевидно е, че по-малкото вода в организма означава по-малко мускулна маса. Пиенето на вода преди, по време и след тренировка не само ви държи хидратирани, но също така доставя вода до правилните места в тялото ви и намалява вероятността от възпаление и болка, свързани с физическите упражнения.

7. Оставате болни по-дълго

Пиенето на вода позволява на тялото ви непрекъснато да се прочиства от токсините. Вашите органи работят като машина, която филтрира и прочиства тялото ви от някои отпадъчни продукти, но ако не подхраните машината с вода, тя не може да работи правилно. Това което, в крайна сметка, се случва в дехидратираното ви тяло, е органите да започнат да изтеглят вода от местата където тя се съхранява като кръвта, което води до цял нов набор от проблеми.

8. Можете да чувстватe уморa и летаргия

Както току-що споменахме, когато тялото е дехидратирано то “взема на заем” вода от кръвта. Липсата на правилно хидратиране на кръвта води до липсата на кислород в тялото. Разбира се, липсата на кислород води до сънливост и тотална умора. А липсата на издръжливост означава, че ще започнете да се чувствате все по-уморени и по-уморени все по-рано през деня (и не забравяйте, кафето няма да ви помогне в дългосрочен план).

9. Изпитвате пристъпи на глад

Когато сте дехидратирани, тялото ви може да започне да мисли, че имате нужда от храна. Това се случва в рамките на деня, но и през нощта, когато се събудите жаден, а смятате, че имате нужда от среднощна закуска. Въпреки това, яденето създава повече работа за тялото ви, докато пиенето на вода пречиства органите ви и ги снабдява с гориво.

Източник: fakti.bg