Кои са вредните съставки в козметиката

Кои са вредните съставки в козметиката | Диана

Козметиката е незаменима част от ежедневието ни. Колкото и да се стараем да не прекаляваме с използването на козметични средства, няма как напълно да ги ограничим. Имаме нужда от поне няколко продукта, задължително шампоан, балсам, маска за коса, крем за лице и ръце, лосион за тяло. Това са само най-важните и задължителни продукти, а всъщност използваме много повече. Проблемът е, че те съдържат и вредни съставки и е хубаво да четем внимателно етикетите. Не вярвай безрезервно на рекламите за вълшебни продукти, защото повечето изобщо не са такива.

Претендират, че съдържат естествени продукти, например масло от жожоба. Проблемът е, че това масло е в изключително малко количество и няма как да видиш ефект.

Кои съставки трябва да избягваш?

Petrolatum (Paraffinum liquidum). Това е минерално масло, което е съставка в почти всички кремове, лосиони, дори в бебешкото олио. Проблемът е, че това минерално масло не е естествен продукт. В действителност, то се произвежда от нефт. Това масло се използва в промишлеността за смазване на машини. То е много евтино и затова е съставка в повечето козметични продукти. Смята се, че задържа влагата и прави кожата мека. Но то по никакъв начин не лекува кожата, не я хидратира, а създава слой върху нея. Този слой затруднава дишането и отделянето, разтваря природната кожна мазнина. Минералното масло може да е причина за поява на пъпки и обриви по кожата.

Сулфати. Те са съставка в повечето миещи продукти – шампоани, сапуни душ гелове, защото образуват пяна. Сулфатите са съединения на сярата и могат да провокират кожни раздразнения. Не са вредни сами по себе си, но ако кожата е чувствителна, добре е да ги избягваш. Има безсулфатни продукти, които не правят много пяна, но това е в рамките на нормалното.

Силикони. Това са всички съставки в козметиката, които завършват на –cone. Съдържат се в много маски, кремове, лосиони, течни кристали и други продукти. Проблемът е, че те трудно се отмиват и се натрупват върху кожата или косата. Няма как да се отмият без сулфатен продукт. Затова е добре да съчетаваш козметиката си. Ако използваш балсам за коса със силикони, използвай и сулфатен шампоан.

Източник: Днес.БГ