5 обикновени неща от бита, които могат да застрашат здравето ни

5 обикновени неща от бита, които могат да застрашат здравето ни | Диана

Внимавайте с тампоните за уши, гъбите за баня и антибактериалните сапуни.

Антибактериалните сапуни и дезинфектиращите гелове за ръце

Почти всеки носи в себе си подобен гел за почистване на ръце или в дома, офиса, има диспенсър с антибактериален сапун. Истината е, че тези продукти елиминират много бактерии и микроби, но те нямат ефект върху много други микроорганизми и вируси, които ни разболяват.

В някои проучвания се споменава, че в антибактериалните сапуни се съдържа компонент наречен триклозан, който има редица неблагоприятни последици за здравето, включително създаване на резистентност към антибиотици и ендокринни смущения.

Антиперспиранти

И тях почти всеки ги използва, за да намали нежеланото изпотяване. Тези продукти умишлено спират телата ни да правят това, което по природа им е дадено – да се потят и чрез потта да отделят токсин и от организма. Но антиперспирантите съдържат много вредни химикали, които през кожата навлизат директно в кръвта.

Памучни тампони за уши

Как почиствате ушите си? Вероятно ползвате спрей за уши или памучни тампони. Но се оказва, че памучните тампони не са толкова здравословни, защото дори ако премахват някаква част от ушната кал, просто “натикват” останалата навътре в ушния канал.

Продукти за почистване

Някои от ежедневните почистващи продукти съдържат много токсични съставки. За съжаление много хора не са наясно с това. Има много нетоксични алтернативи, които също имат добър почистващ ефект.

Гъба за баня

Гъбите за баня са една добра среда за развитието на бактерии. За да избегнем този проблем е много важно да ги изсушаваме добре, да ги сменяме често, а най-добре да използваме такива, които са направени от естествени материали.