Храните, които ще направят косата, кожата и ноктите ти здрави и красиви

Храните, които ще направят косата, кожата и ноктите ти здрави и красиви | Диана

През горещите летни месеци косата, кожата и ноктите ни са изложени на допълнителен стрес заради високите температури. Затова е препоръчително още отсега да ги подготвиш за това, което им предстои, за да може да ги съхраниш максимално през лятото.

Начинът ти на хранене, дали пиеш или пушиш, липсата на достатъчно сън, стреса и козметиката оказват огромно влияние върху косата, кожата и ноктите.

Специалистите препоръчват да използваш шампоани, боя за коса, лак за нокти, грим и козметика, които са направени от натурални продукти. На пазара има огромно разнообразие, само трябва да разгледаш хубаво магазините.

През лятото е задължително да пиеш много вода, за да бъде тялото ти достатъчно хидратирано. Хубаво е да изключиш от менюто си кафетата, черния чай и енергийните напитки и да наблегнеш на консумацията на ядки, които са богати на омега 3, 6 и 9 мастни киселини.

Коса – ако искаш гривата ти да бъде здрава и лъскава, трябва да си набавяш достатъчно количество желязо, цинк и витамини от група В. Фолиева киселина и витамин В12 може да си набавиш, като консумираш редовно черен дроб, мляко, спанак, яйца и фреш от портокал. Ако имаш косопад, най-вероятно нямаш достатъчно желязо в организма си. Наблегни на консумацията на червено месо, сушени кайсии, сурово кашу и сини боровинки. Препоръчително е да си го набавяш по естествен път, а не чрез добавки, защото рискуваш да превишиш здравословното количество желязо, което ти е нужно на организма. Ако косата ти е тънка и суха, най-вероятно ти липсва цинк. Затова започни да ядеш повече пълнозърнести продукти, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, ядки и семена. Мазнините от риба също са полезни за косата ти.

Нокти – много е лесно да разбереш дали си в добро здравословно състояние или ни, като погледнеш ноктите си. Тънките и чупливи нокти показват, че ти липсват цинк, желязо, магнезий и калций. Затова трябва да промениш менюто си и да започнеш да се храниш здравословно. Препоръчително е и да си направиш изследвания и да отидеш на лекар, който да ти предпише подходящи хранителни добавки. Имай предвид, че положителната промяна отнема поне 2-3 месеца.

Кожа – за красивия външен вид на кожата ти е от значение начинът ти на живот, хранене и стресът, на който си подложен. Дали пиеш или пушиш също е от значение. Пушачите задължително трябва да приемат допълнително витамин С. Витамин Е и антиоксидантите също са важни за здравето на кожата ти. Набавяй си и достатъчно количество омега 3 мастни киселини от мазните риби, орехите, ленено масло и други продукти.