Митове и легенди за слънчевите бани

Митове и легенди за слънчевите бани | Диана

На какво да не вярваме?

Живеем във време, в което информацията е изключително леснодостъпна и един от минусите на това е фактът, че често не знаем какво да правим с огромното количество, което преминава през нас всеки ден.

Темата за слънцезащитните продукти и слънчевите бани е една от тези сфери, в които митовете и легендите са по-често чувани и произнасяни от действителните факти.

Оказва се, че много от нещата, в които хората откровено вярват, следват и предават като информация са не просто далеч от истината, но и нямат нищо общо с действителността.

Отделяме се от фантастичните жанрове и ви представяме твърденията, на които никога повече да не вярвате.

1. „Слънцезащитното мляко не позволява да почернея“

Това е един мит, който датира вече от много време. Единственото, което не позволява слънцезащитното мляко е изгарянето на кожата и това е в случаите, в които е поне със защитен фактор SPF 30. Въпреки това ще почернеете, но ще бъдете и защитени от вредните лъчи на слънцето.

2. „Облаците предпазват от вредните слънчеви лъчи“

Този мит е свързан с една от най-големите грешки, които милиони хора правят. Фактът, че не виждате директно слънцето или не пече върху вас, далеч не означава, че до вас не достигат вредните UV лъчи. Напротив, те имат същото действие, независимо в коя част от деня е или кой сезон. И не само това, но и със сигурност не сте защитени от слънчево изгаряне.

3. „Скъпите кремове са по-надеждни“

При този тип продукти със сигурност не важи странната теория за това, че качеството се гарантира само от цената. Една козметика е добра заради съставките, които има, не заради марката, която стои на флакона.

4. „Слънцезащитните продукти нямат срок на годност“

Не трябва да подхождате по този начин към който и да е козметичен продукт, независимо за коя част от тялото е предназначен. Ако използвате слънцезащита след обявената дата на етикета, не се заблуждавайте, че получавате защитата, която искате.

5. „Не мога да почернея във водата“

Водата оставя фалшиво усещане за сигурност, но то е доста измамно. Това, че ни освежава и разхлажда далеч не означава, че слънцето не достига директно до нас. Всъщност дори е много по-опасно, тъй като лъчите се пречупват през повърхността и сме много по-изложени на риск, отколкото предполагаме.

6. „Не мога да почернея, докато съм в колата“

Друг разпространен мит е, че не можете да почернеете или изгорите, докато сте в колата. Както полезните, така и вредните лъчи могат да достигнат до кожата, независимо дали има стъкло или не. Ако работното ви място е до прозорец или често шофирате, не пропускайте слънцезащитата.