Най-добрите храни за естествено облекчаване на стреса

  • Аспержите могат да стабилизират настроението ви
  • Плодовете помагат за понижаване на кръвното налягане и нивата на кортизол
  • Хранителните вещества в определени храни могат да намалят стреса

Някои храни могат да подобрят способността на тялото ви да се справя със стреса, пълни с основни хранителни вещества, необходими за подобряване на психическото ви състояние. Опитайте да включите някои от тези храни в диетата си, за да облекчите стреса по естествен начин.

Овесена каша

Купа овесени ядки, естествено средство за облекчаване на стреса

Тази любима на много хора храна е сложен въглехидрат. Поддържа кръвната Ви захар стабилна и намалява нивото на хормоните на стреса в мозъка. Овесената каша помага за облекчаване на стреса чрез освобождаване на химикала серотонин, който повишава релаксацията, спокойствието и креативността.

Професионален съвет: Пропуснете рафинираната захар. Вместо това направете овесена каша с ябълки и стафиди  за нотка сладост и допълнителен витамин С. 

Аспержи

Аспержите помагат за намаляване на стреса

Този пролетен зеленчук е не само с високо съдържание на желязо, но и с високо съдържание на фолат, един от многото витамини от група В. Аспержите стабилизират настроението ви и помагат за намаляване на депресията и тревожността.

Професионален съвет: Този универсален зеленчук може да се консумира пресен , на скара, на пара, сотиран или запечен със зехтин.  

Сьомга и риба тон

salmon161719619 682x408

Мазните риби като сьомга и риба тон са богати на омега-3 мастни киселини. Тези масла поддържат хормона на стреса кортизол под контрол, като същевременно регулират нивата на адреналина. Установено е, че омега-3 мастните киселини предпазват от сърдечни заболявания, инсулт, депресия и могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Професионален съвет:  За тези, които не ядат риба, лененото семе, орехите и спанакът също са богати на омега-3 мастни киселини. 

Горски плодове

горски плодове477962603 682x408

Ягодите, малините, боровинките и къпините са заредени с антиоксиданти и фибри. И все пак високото съдържание на витамин С прави горските плодове храна за борба със стреса. Витамин С помага на тялото да върне кръвното налягане и кортизола до нормални нива, след като достигнат пика си.

Професионален съвет: Насладете им се пресни, замразени или смесени в смути. 

Стриди

стриди478219613 682x408

Въпреки че стридите може да са най-известни като афродизиак , те също са хранителен блок за облекчаване на стреса, пълен с витамини от група В и магнезий. Витамините от група В спомагат за стабилизиране на настроението ви и облекчават симптомите на тревожност и депресия. Нивата на магнезий са склонни да падат, колкото повече сме стресирани, това може да доведе до умора и главоболие. Добавете храни, богати на магнезий към диетата си, за да се борите със стреса и свързаните със стреса заболявания, като инфаркти и високо кръвно налягане. 

Професионален съвет: Витамините от група В също помагат за паметта и облекчават предменструалния синдром (ПМС).

Тъмен шоколад

chocolatedark159125571 682x408

Това сладко лакомство не само задоволява вкусовите ви рецептори, но помага за облекчаване на стреса, като намалява нивото на кортизол в тялото. Черният шоколад се прави от какао, което съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Имайте предвид, че някои десерти с тъмен шоколад могат да съдържат добавени захари, така че се поглезете умерено.  

Професионален съвет : Търсете черен шоколад със съдържание на какао 70 процента или повече.

Чай от лайка

чаша лайка успокоява стреса

Чаят от лайка е сред най-известните чайове за успокояване на стреса. Помага за успокояване на стомашни болки и облекчаване на мигренозно главоболие. Чаят от лайка намалява стреса с прекрасните си седативни и мускулно релаксиращи свойства.

Професионален съвет: След напрегнат ден, отпийте чаша преди лягане и спокойно се унесете за добър сън.

Стреса е част от нашето ежедневие. Но има начин за противодействие. Ако избирате добре храните, които ядете, това ще даде на тялото ви основните хранителни вещества, и ще помогне да останете здрави и да функционирате по най-добрия начин.