7 хранителни вещества срещу стрес

Почивките свършиха, а това, което следва след тях, за съжаление, често е стрес. Завръщането към работата и ежедневните задачи не е никак лесно. Лекарите казват, че хубавата почивка намалява риска от инфаркт, защото ни помага да се справим именно със стреса. Краят на ваканцията обаче е директен удар с действителността за много от нас.

Съществуват различни техники, които ни помагат да навлезем по-плавно обратно в работния ритъм. Хубаво е например да отделиш последните няколко дни от отпуската си, за да сложиш всичко в ред, да направиш планове и да свършиш това онова.

Колкото и да се подготвяш психически за началото на първата работна седмица, едно е сигурно – ако се погрижиш за организма си, ще ти бъде значително по-лесно.

Кои храни могат да ти помогнат да се отпуснеш?

Нашите приятели от Ulatea са запознати добре с проблема за стреса и неслучайно са създали и ароматния чай Ulatea Relax. За днешната статия те ни помогнаха, като ни изпратиха списък с храни, които е добре да консумираш в периоди на повишен стрес.

Фолиева киселина

Понякога звучи, че спанакът и другите му зелени листни събратя са почти вълшебна храна и може би не сме много далеч от истината. Всъщност те са изключително богати на фолиева киселина, която стимулира производството на допамин, който пък те кара да се чувстваш добре и спокойна.

Триптофан

Ако не си вегетарианка, пуешкото е още една храна, на която можеш да се насладиш, ако си под стрес. Тя съдържа специфичен вид аминокиселина – триптофан, която има успокояващ ефект.

Въглехидрати

Ако спазваш диета, сигурно се опитваш всячески да избягваш въглехидратите. В Евита многократно сме казвали, че това далеч не е най-правилният път. Оказва се, че именно въглехидратите помагат на мозъка да произвежда серотонин, един от хормоните на щастието.

Пробиотици

Колко често ти се е случвало денят ти да започне отвратително заради проблеми със стомаха. Всъщност според някои изследвания наличието на определени чревни бактерии може да повлияе негативно върху нивата ни на стрес. Пробиотиците пък от своя страна подпомагат регулирането на тези популации от бактерии в червата ни.

Витамин D

Мазни риби, яйца, повече слънчева светлина. Решението как ще си набавяш необходимото количество витамин D е изцяло твое. Едно е ясно, редовният прием на това хранително вещество е свързан с намален риск от депресивни и панически разстройства.

Магнезий

Храни богати на магнезий са ядки и семки, риби, бобови, пълнозърнести култури, сушени плодове.
Многократно сме споменавали магнезия и неговия ефект върху депресивните състояния, липсата на енергия, апатията и т.н. Можеш да си го набавиш и със зелените листни зеленчуци.

Черен шоколад

Да, знаем, че шоколадът не е хранително вещество, но не се стърпяхме да го включим. Удоволствието, което човек може да изпита от парченце шоколад, е несравнимо. Шоколадът обаче е не само страхотен подарък за вкусовите ти рецептори, но и прекрасен антидепресант. Той намалява нивата на хормона на стреса – кортизол.