Наш лекар опроверга италианеца, обявил, че ракът се лекува със сода

Наш лекар опроверга италианеца, обявил, че ракът се лекува със сода | Диана

Медик не би си позволил така безобразно да лъже хората, казва д-р Тотко Найденов.

Д-р Тотко Найденов коментира за БЛИЦ думите на д-р Симончини, който днес обяви в предаването „На кафе” по Нова телевизия, че ракът се лекува със…сода бикарбонат i посъветва болните масово да пият сода. Българският специалист разкри какво мисли за „сензационните” изказвания на своя италиански колега.

– Д-р Найденов, като автор на над 40 книги на здравна тематика, включително “Онкологичните болести в България”, как ще коментирате направеното пред една българска телевизия изявление на италианския лекар д-р Симончини, че причината за възникване на раковите болести е единствено Кандида албиканс, а лечението им се провежда успешно със сода бикарбонат?

В медицината няма невъзможни неща и два плюс две не прави четири. Т. е. всяка болест се развива индивидуално у всеки човек, с различна клинична картина в зависимост от възрастта, пола, теглото, съпътстващите болести и пр. В случая злокачествените заболявания са над 200, като се сочат най-различни причини за възникването им: стресът, който е на първо място, според Световната здравна организация!, тютюнопушенето, изключително важен канцерогенен факктор!, алкохолизмът, затлъстяването и вирусите, разбира се. Винаги се търси и наследствената предразположеност. Затова и лечението е различно, най-често – комбинирана “сандвич”-терапия оперативно отстраняване на тумора, облъчването му и цитостатични лекарства, определяна от т. нар. “онкокомитети”, съставени от хирург, лъчетерапевт и химиотерапевт. Преценява се размерът на оперативното изрязване, отстраняването на околните лимфни възли, дозировката на лъчелечението и цитостатиците – лекарствата, които спират разрастването на раковите клетки. Така че ми се струва невъзможно един разумен лекар, ако д-р Симончини е лекар, не съм му виждал дипломата, да обвинява само един канцерогенен агент и само едно универсално терапевтично средство. В миналото имаше един, който за всички онкоболести обвиняваше хламидията.

– Но това предаване с д-р Симончини ще накара много хора да не отидат на лекар, а да пият сода бикарбонат…

Не мисля за отговорно един журналист да поднася микрофон на всеки представящ се за лечител. Дали той е сполучлив или не, ще преценят колегите и клиентите му. Ако си спомняте, един възрастен българин, химик, живеещ в Австрия, обяви свое изобретение, наричано от него всемогъщо лекарство против рака и искаше да го патентова в България, ако му дадат 1 млн лв. Бил го прилагал в престижни германски клиники и получил отлични резултати. И тези му твърдения се тиражираха най-безотговорно от лековерни журналисти!

– Защо, не е ли възможно да е открил такова лекарство?

Разберете: фармацевтичен продукт против раково заболяване се регистрира в Европейската комисия по лекарствата, и то след продължително многогодишно клинично изпитване, извършено от независими специализирани фирми. Заводът-производител няма право сам да си прави клиничните изпитвания на собствения продукт, защото има конфликт на интереси. И не виждам в коя германска клиника ще допуснат нелекар, повтарям: химик!, да си пробва извлека, който се оказа се – от ружа, на негов пациент? Нали после, когато човекът почине, ще трябва да плаща огромни суми на близките му, и направо ще я закрият?!

-Искате да кажете, че и д-р Симончини може да е в тази група хора?
Напоследък се навъдиха доста самозванци-ентусиасти, които лекуват и дават здравни съвети. Един професор по агротехника също е чест гост по телевизионните екрани и булевардни вестници. Човекът “лекува” всичко с пчелно млечице… И има наглостта да съветва хората да не търсят лекари: той ще ги излекува, агрономът… Пратил съм писмо до УС на БЛС да реагират, засега нямам отговор.

Не бъдете лековерни! Това може да ви струва много скъпо.

-Нима ще отречете благоприятното влияние на хранителните добавки като пчелното млечице, например?

Много правилно го определихте – то си е хранителна добавка, повишава имунната система и вероятно има своето място в комплексната терапия на раковите заболявания. Но каквато и да е хранителната добавка, тя трябва да бъде добавена към основното лечение от химиотерапевта! Лично аз съм рекламирал една от тях, но винаги съм допълвал, че по отношение на раковите болести, макар че я препоръчвам, последната дума е на лекуващия лекар-химиотерапевт. Никой друг, било той лекар или знахар, няма право да се намесва допълнително в лечението на онкоболен човек

Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ