Златните рецепти със сода на Елена Рьорих

Златните рецепти със сода на Елена Рьорих | Диана

Елена Рьорих ни завеща уникални съвети за използване на сода бикарбонат за здраве, уравновесеност и постигане на по-добър баланс в  организма. Тя сподели  информация за тази разпространена съставка, дадена ѝ от Учителя – Махатмата на Изтока. Поставяйки основите на учението за Агни Йогата, Елена Рьорих ни е оставила много богато наследство с наставления за нашето здраве, благоденствие и духовен растеж. Разбира се препоръките ѝ не бива да бъдат следвани абсолютно сляпо, но все пак са безкрайно любопитни.

Днес ще ви запознаем само с една малка част от нейните съвети за употреба на сода бикарбонат.

В едно от нейните писма от 4 януари 1935г. тя е написала:

“Аз приемам сода ежедневно, понякога при силно напрежение. Вземам я до 8 пъти на ден по една кафена лъжичка. Просто я изсипвам върху езика си и след това пия вода. Също така много добре ми действа при всички простуди и напрежения на центровете когато пия горещо, но не прекипяло мляко със сода. Добре е и на децата да се дава сода в топло мляко”.

18 юли 1935 г. : “Съветвам ви всеки ден да приемате по два пъти дневно сода бикарбонат. При напрежение, изпитвано в областта на слънчевия сплит, приемането на сода е незаменимо. И изобщо – содата е най-благотворното средство. Тя предпазва от всевъзможни заболявания, като се започне от рак. Човек трябва да се научи да я взима всеки ден, без да пропуска…

Трябва да се помни за содата не само при болест, но и по време на благополучието. Като връзка с огнените действия, тя е щит от тъмнината и разрушението. Но тялото трябва продължително време да се приучва към употребата ѝ. Содата трябва да се приема всеки ден с вода или мляко“.

«Явлението на препълване с психическа енергия предизвиква много симптоми както в крайниците, така и в гърлото и в стомаха. Содата е полезна, за да предизвика разреждане, също както и горещото мляко …».

«При раздразнение и вълнение препоръчвам всякакви видове мляко като противоотрова. Содата усилва действието на млякото.»

«При вълнение – гладуване и валериан и, разбира се – мляко със сода».

Лечение на кашлица: «Мускус и горещо мляко предпазват много добре”.

«Содата е полезна и нейният смисъл е много близък до огъня. Самите содени полета са се наричали пепел на Великия Пожар. Още в древността хората добре са познавали особеностите на содата”.

«Запека се лекува с различни методи, но забравя най-простият и естествен, а именно: обикновена сода с горещо мляко. В дадения случай ни въздейства металът натрий. Содата ни е дадена за широка употреба от хората. Но за това не знаят и много често използват вредни и дразнещи лекарства”.

“Огненото напрежение се отразява на много функции на организма. В такъв случай за правилната работа на червата е необходима сода, която се взима с горещо мляко… Содата е добра защото не дразни червата”.

«Към обичайното прочистване на червата може да се добави и редовното приемане на сода, която притежава способността да неутрализира много отрови…”

На 1 юни 1936 г. Елена Рьорих пише: “Лечението със сода получи известност и всеобщо признание и сега от нея се увлякоха особено в Америка, където тя се използва едва ли не против всички болести… На нас ни се препоръчва да приемаме сода два пъти на ден, така както и валериан, като не пропускаме нито един ден. Содата ни предпазва от много заболявания, включително и от рак“.

8 юни 1936 г.: “Содата е полезна при почти всички болести и предпазва от много заболявания, затова не се бойте да я вземате, така както и валериана”.

«Това е изумително предпазно средство за много тежки заболявания, в частност от рак. Аз съм чувала за случай на излекуване на застарял външен рак, чрез посипване със сода. Когато си спомним, че содата влиза като главна съставка в състава на кръвта, то става понятно нейното благотворно действие.”.

За дозите за прием на содата, Елена Рьорих пише още: “Дозата за сода за момче на 11 години с диабет е четвърт чаена лъжичка по 4 пъти на ден”.

“Знам за английски лекар, който използвал обикновена сода при всякакви възпалителни и простудни заболявания, включително възпаление на белите дробове. При това той я е давал в доста големи дози едва ли не по чаена лъжичка до 4 пъти дневно в чаша мляко или вода. Разбира се, английската чаена лъжичка е доста по-малка от нашата руска. Моето семейство при всякакви простуди, особено при ларингит и кашлица използва горещо мляко със сода. В една малка чашка мляко слагаме една чаена лъжичка сода”.

“Ако вие не сте взимали досега сода, започнете с малки дози не повече от по половин кафена лъжичка два пъти на ден. С времето тази доза може да се увеличи. Лично аз взимам всеки ден 2-3 пълни кафени лъжички. При силни болки в слънчевия сплит и тежест в стомаха взимам и значително повече. Но винаги трябва да се започва с по-малки дози.”

На 14 юни 1965 г. Б.Н. Абрамов записал следните думи на Майката на Агни Йога: “Интересно е да се отбележи, как чувствителните организми реагират на огнено напрежение. И е добре, ако някой умее да регулира в своя организъм този прилив на огнените енергии. Содата може да е истинска панацея”.

Содата и основите са с огнена природа. “Содата е полезна и нейната природа е много близка до Огъня. Самите содени полета са се наричали пепел на Великия Пожар”.

В храната на човека “не е нужна изкуствено създадена киселина”, т.е явно е написано за вредата от изкуствените киселини, но изкуствените основи (сода и калиев бикарбонат) са много по-полезни от калиевия хлорид.

За отказ от тютюнопушене: изплакване на устата с гъст разтвор на сода или намазване на устната кухина със сода и слюнка: содата се поставя на езика, разтваря се със слюнката и предизвиква отвращение към тютюна при пушене. Дозите са малки, за да не се нарушава храносмилането.

Също така при болки в гърлото незаменимо средство е горещото мляко, но то не трябва да е кипнало. И също трябва да му се добавя сода. Обикновената пропорция е кафена лъжичка сода на чаша мляко. Препоръчвайте содата на всички, но също така внимавайте стомахът да не е обременен и червата да са чисти.”

От  поредицата „Учението на живата етика“- Елена Рьорих

*Длъжни сме да отбележим, че съвременната медицина отхвърля содата като мощно средство за лекуване на рак и други заболявания. Според нея, содата е опасна за стомаха и предизвиква остро окисляване на лигавицата на стомаха. Ако решите да се доверите на едните или другите съвети ви препоръчваме да потърсите добре и откриете баланса за да не изпадате в крайности.