Д-р Димитър Пашкулев: Билката върбовка е ефективна при проблеми с простатната жлеза

Д-р Димитър Пашкулев: Билката върбовка е ефективна при проблеми с простатната жлеза | Диана

Природните средства намаляват страничните ефекти на медикаментите.

Д-р Димитър Пашкулев завършва медицина през 1986 г. Автор е на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла. Има над 20 книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Специално за читателите на в. “Доктор” д-р Пашкулев обяснява възможна ли е профилактика и лечение на простатата с натурални продукти.

– Д-р Пашкулев, неизбежни ли са проблемите с простатата при мъжа и какво ги предизвиква?

– Рядко преобладават рисковите фактори, които не зависят от мъжа, например много силно наследствено предразположение за заболявания на простатата и някои вредни влияния на средата. Тогава проблемите са неизбежни. Но принципно е възможно заболяването да се предотврати или когато е възникнало, да се стабилизира състоянието на пациента. Важен е начинът на живот. Храненето следва да е с по-малко продукти от животински произход, алкохол и пикантни подправки и с повече разнообразна, пълноценна растителна храна. Начин на живот с много движение също помага, както и смекчаването на стреса вкъщи и на работното място. Редица природни продукти могат да допринесат както за предпазването, така и за подобряването на мъжа със заболяване на простатата.

– При какви симптоми трябва да се търси лекар?

– При каквито и да са затруднения в уринирането или болезнени усещания в областта на половите органи и пикочния мехур. Причините невинаги изхождат от простатната жлеза, но е необходимо да се диагностицират. Важно е и при “пълно здраве” да се правят профилактични изследвания, особено на т.нар. простатен специфичен антиген – туморен маркер, за началните стадии на заболяване, което се лекува успешно, ако се открие навреме.

– Трябва ли да се започне веднага лечение с химически синтезирани медикаменти и да се правят операции и при какви случаи?

– След уточняване на диагнозата бих препоръчал съвременни агресивни терапии само при някои спешни или злокачествено протичащи болести. В повечето случаи обаче няма спешни индикации за такива интервенции, които са почти със задължителни странични ефекти. Би могло да се опита с промяна в начина на живот, с някои природни продукти и с други безопасни методи. Те по правило подобряват не само състоянието на простатата, но и на целия организъм, но се изисква постоянство.

– Има ли алтернатива на химичните лекарства?

– Ако се касае за начални форми на уголемяване или възпаление на простатната жлеза, понякога може да са достатъчни само здравословен режим и лечение с билкови продукти. Ако се наложи да се вземат лекарства, природните средства ще помогнат допълнително, като намалят страничните действия на медикаментите.

– Значи не само за профилактика служат хранителните добавки за простатата?

– Както казах, те имат реален ефект, но за да се ограничат някои по-тежки случаи, както и да се проследява подобрението, задължително е терапията да се ръководи от лекар-специалист. Трябва да се знае също, че освен първичната профилактика съществува и вторична, т.е., за да не се повтаря вече овладяното заболяване, природните методи също са от голямо значение. Отново става въпрос за цялостно правилен начин на живот, а не само за употреба на едни или други хранителни добавки.

– Какви съставки трябва да съдържат тези продукти и върху кои симптоми въздействат?

– Днес има голямо разнообразие от добавки за простата, но не всички имат еднаква стойност. Например продуктите от тиквено семе в предлаганите дози не са много ефективни, а и могат спокойно да се заменят от консумация на самите сурови семена. Сао палмето (т.нар. “палма-джудже”), на която се възлагаха големи надежди, се оказа също слаборезултатна. Използваните от народа билки, като леска, репей, гръмотрън, ветрогон, червена боровинка, златна пръчица и т.н., могат да доведат до известни подобрения или да повлияят върху пикочните пътища, чието пречистване е важно при всички простатни проблеми.

Напоследък в Германия е установено, че съчетаването на два вида върбовка – дребноцветна (препоръчвана по-рано от Мария Требен) и теснолистна (известна още като кипрей или “Иван чай” в Русия), е много ефективно. Разбира се, изследванията са правени с концентрирани екстракти, които най-добре запазват активните субстанции в сравнение с обикновените чайове. Спомагателно като добавки при някои простатни проблеми могат да се прилагат и минерали, особено цинк и селен, както и екстракти от гроздово семе, кверцитин и др. Те са полезни и за целия организъм.