Истината за натуралните заместители на бялата захар

Всички знаем, че бялата захар има доста лоша репутация сред занимаващите се със здравословно хранене. Диета, която включва много сладки неща може да е съкрушителна за здравето и външния ни вид. Съвсем резонно, за да предложат алтернатива, се появиха различни  подсладители като мед, сироп от агаве и екстракти от растения от типа на стевията и др. подобни, които принципно се приемат за по-здравословни.

Истината обаче е малко по-различна от популярните схващания и определено – по-неприятна. И рафинираната, и нерафинираната захар имат еднакъв ефект върху тялото. Рафинираната трапезна захар – захароза – нанася вреди на панкреаса, който произвежда инсулин. Нерафинираната плодова захар се преработва от черния дроб, но също може да доведе до наднормено тегло и здравословни проблеми.

Въпреки биохимичните разлики телата ни реагират на непознатите подсладители по почти същия начин, както на лъжица, пълна с кристална захар – с пик в нивото на кръвната захар. Това кара черният дроб да произвежда глюкоза, а високите нива на глюкоза подтикват тялото да складира мазнина и да трупа излишно килограми.

Проучванията показват, че когато се прекалява с фруктозата, тя също може да предизвика наднормено тегло, сърдечни проблеми и проблеми с черния дроб, точно както и продуктите, които съдържат рафинирана захар. Заместителите не само също предизвикват напълняване, но освен това засилват страстта ви към сладките неща, защото при много от тях вкусът е още по-силен от този на захарта.

На теория, ползвайки заместителите би трябвало да ядем по-малко количество сладко, но дали всъщност е така?

Препоръчителното количество добавена захар на ден е не повече от 30 грама, което означава около седем чаени лъжици. На практика ядем средно два пъти по толкова. Каква е истината за “здравословните” подсладители?

Мед

Често се казва, че медът е “природна захар”. Суровите нерафинирани варианти на меда, които можете да си купите от фермерите и био магазините, действително съдържат някои полезни минерали – ниацин, рибофлавин, тиамин и витамин B6, но съдържанието на тези съставки в меда е не повече от 2%. Това трудно може да мине за здравословно, след като почти всичко останало в меда е фруктоза. Медът има по-нисък гликемичен индекс – 58 (за сравнение, захарта има 62), което означава, че се абсорбира от тялото малко по-бавно. За сметка на това той е по-калоричен от захарта. Супена лъжица мед съдържа 64 калории, докато супена лъжица захар съдържа около 48.

Агаве

Това е любимият подсладител на блогърите, които държат на “чистото” хранене и го препоръчват в много рецепти като заместител на захарта. Екстрактът се добива от синьо агаве – мексиканско растение (от него също така се прави и текила). Сокът му се филтрира, загрява се и се редуцира. Обикновено може да се купи под формата на нектар. Агавето има нисък гликемичен индекс – 19, но 90% от сиропа е фруктоза. Консумирането му всъщност не носи ползи за здравето. Освен това, агавето е калорично – около 60 калории в супена лъжица.

Сироп от кафяв ориз

Това е последната мода в блоговете за здравословно хранене: за разлика от меда и агавето, в сиропа от кафяв ориз няма фруктоза. За съжаление обаче той представлява 100% глюкоза – 40% повече от трапезната захар, така че консумацията му води до сериозен скок в нивата на кръвната захар. Освен това, той е допълнително обработен. Сиропът се прави от ферментирал кафяв ориз, варен в сироп, който отмива почти всички нутриенти и оставя след себе си само глюкоза. Това не просто са “празни” калории (75 калории в супена лъжица), но и този подсладител има най-високия гликемичен индекс – 98.

Стевия

Ако търсите алтернативен подсладител, който не влияе на нивата на кръвната захар, опитайте стевия. Тя се извлича от листата на растението стевия ребаудиана, южноамериканска билка, която е 300 пъти по-сладка от захарта. Почти с никакви калории и без ефект върху кръвната захар, стевията е добър заместител на захарта, но много хора я намират по-скоро за горчива, отколкото за сладка. Въпреки това някои производители на захар заместват една част от продукцията си със стевия, което намалява калориите с около една трета.

Кокосова захар

Сигурно сте чували за истерията по готвенето с кокосово олио, вместо с традиционните мазнини. Сега на мода идва кокосовата захар. Тя е известна с много имена като кокосова палмова захар или кокосов нектар. Има нисък гликемичен индекс – 35 и съдържа около 45 калории в супена лъжица. Кокосовата захар запазва и някои нутриенти, които се съдържат в кокосовия орех – желязо, цинк и калий, както и някои антиоксиданти и фибри, които забавят абсорбирането на захарта в организма.

Меласа

Меласата представлява отпадъчен продукт от рафинирането на захарната тръстика. Тя съдържа някои минерали – желязо, калций, магнезий и витамин B6. Гликемичният ѝ индекс е 55 – по-нисък от меда и кристалната захар. Една супена лъжица съдържа 47 калории.

Надяваме се, че чрез този кратък обзор сме ви били полезни!