Истината за натуралните заместители на бялата захар

Всички знаем, че бялата захар има доста лоша репутация сред занимаващите се със здравословно хранене. Диета, която включва много сладки неща може да е съкрушителна за здравето и външния ни вид. Съвсем резонно, за да предложат алтернатива, се появиха различни  подсладители като мед, сироп от агаве и екстракти от растения от типа на стевията и др. подобни, които принципно се приемат за по-здравословни.

Истината обаче е малко по-различна от популярните схващания и определено – по-неприятна. И рафинираната, и нерафинираната захар имат еднакъв ефект върху тялото. Рафинираната трапезна захар – захароза – нанася вреди на панкреаса, който произвежда инсулин. Нерафинираната плодова захар се преработва от черния дроб, но също може да доведе до наднормено тегло и здравословни проблеми.

Въпреки биохимичните разлики телата ни реагират на непознатите подсладители по почти същия начин, както на лъжица, пълна с кристална захар – с пик в нивото на кръвната захар. Това кара черният дроб да произвежда глюкоза, а високите нива на глюкоза подтикват тялото да складира мазнина и да трупа излишно килограми.

Проучванията показват, че когато се прекалява с фруктозата, тя също може да предизвика наднормено тегло, сърдечни проблеми и проблеми с черния дроб, точно както и продуктите, които съдържат рафинирана захар. Заместителите не само също предизвикват напълняване, но освен това засилват страстта ви към сладките неща, защото при много от тях вкусът е още по-силен от този на захарта.

На теория, ползвайки заместителите би трябвало да ядем по-малко количество сладко, но дали всъщност е така?

Препоръчителното количество добавена захар на ден е не повече от 30 грама, което означава около седем чаени лъжици. На практика ядем средно два пъти по толкова. Каква е истината за “здравословните” подсладители?

Вижте още:   Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете

Мед

Често се казва, че медът е “природна захар”. Суровите нерафинирани варианти на меда, които можете да си купите от фермерите и био магазините, действително съдържат някои полезни минерали – ниацин, рибофлавин, тиамин и витамин B6, но съдържанието на тези съставки в меда е не повече от 2%. Това трудно може да мине за здравословно, след като почти всичко останало в меда е фруктоза. Медът има по-нисък гликемичен индекс – 58 (за сравнение, захарта има 62), което означава, че се абсорбира от тялото малко по-бавно. За сметка на това той е по-калоричен от захарта. Супена лъжица мед съдържа 64 калории, докато супена лъжица захар съдържа около 48.

Агаве

Това е любимият подсладител на блогърите, които държат на “чистото” хранене и го препоръчват в много рецепти като заместител на захарта. Екстрактът се добива от синьо агаве – мексиканско растение (от него също така се прави и текила). Сокът му се филтрира, загрява се и се редуцира. Обикновено може да се купи под формата на нектар. Агавето има нисък гликемичен индекс – 19, но 90% от сиропа е фруктоза. Консумирането му всъщност не носи ползи за здравето. Освен това, агавето е калорично – около 60 калории в супена лъжица.

Сироп от кафяв ориз

Това е последната мода в блоговете за здравословно хранене: за разлика от меда и агавето, в сиропа от кафяв ориз няма фруктоза. За съжаление обаче той представлява 100% глюкоза – 40% повече от трапезната захар, така че консумацията му води до сериозен скок в нивата на кръвната захар. Освен това, той е допълнително обработен. Сиропът се прави от ферментирал кафяв ориз, варен в сироп, който отмива почти всички нутриенти и оставя след себе си само глюкоза. Това не просто са “празни” калории (75 калории в супена лъжица), но и този подсладител има най-високия гликемичен индекс – 98.

Вижте още:   Глухарче – супербилката, която цери стотици болести

Стевия

Ако търсите алтернативен подсладител, който не влияе на нивата на кръвната захар, опитайте стевия. Тя се извлича от листата на растението стевия ребаудиана, южноамериканска билка, която е 300 пъти по-сладка от захарта. Почти с никакви калории и без ефект върху кръвната захар, стевията е добър заместител на захарта, но много хора я намират по-скоро за горчива, отколкото за сладка. Въпреки това някои производители на захар заместват една част от продукцията си със стевия, което намалява калориите с около една трета.

Кокосова захар

Сигурно сте чували за истерията по готвенето с кокосово олио, вместо с традиционните мазнини. Сега на мода идва кокосовата захар. Тя е известна с много имена като кокосова палмова захар или кокосов нектар. Има нисък гликемичен индекс – 35 и съдържа около 45 калории в супена лъжица. Кокосовата захар запазва и някои нутриенти, които се съдържат в кокосовия орех – желязо, цинк и калий, както и някои антиоксиданти и фибри, които забавят абсорбирането на захарта в организма.

Меласа

Меласата представлява отпадъчен продукт от рафинирането на захарната тръстика. Тя съдържа някои минерали – желязо, калций, магнезий и витамин B6. Гликемичният ѝ индекс е 55 – по-нисък от меда и кристалната захар. Една супена лъжица съдържа 47 калории.

Надяваме се, че чрез този кратък обзор сме ви били полезни!

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds