Детоксикация на организма

Детоксикация на организма | Диана image 1

Човешкото тяло притежава невероятна способност за лечение и дълголетие. В него се намира разум, по-силен от всяко лекарство или хирургически скалпел. Гладуването дава на тялото заслужена почивка, от която то се нуждае, за да се възстанови. Сила, която кара тялото да се лекува. Гладуването и соколечението обновяват здравето отвътре навън. По-лесно е, отколкото изглежда. Дори и еднодневното гладуване всяка седмица осигурява 50 възстановяващи дни в годината. Дайте възможност на вашите клетки и на себе си да се прочистите, подхраните, да се излекувате и да се възродите.

– Повишаване на енергията и подобряване на умствените способности
– Лекуване на хроничните заболявания без лекарства
– Намаляване на теглото без досадни диети
– Запазване на издръжливостта без чувство за глад
– Гладуване вкъщи или на работа – идеално за напрегнат начин на живот
– Приготвяне на бързи и вкусни сокове

Детоксикация на организма по време на пълнолуние

Детоксикацията е метод, чрез който организмът се пречиства от токсини, натрупани в следствие замърсената околна среда, консерванти и добавки в храната, стрес и пр.

Прилагана системно, детоксикацията подобрява метаболизма, което води до по-правилно усвояване на хранителните вещества.

Детоксикацията не е диета!

Чрез нея се влияе косвено, а не пряко върху теглото, т.е. постига се оптимизирането му както при наднормено, така и при поднормено тегло.
Започва се 2 дни преди пълнолуние като по този начин се дава възможност за отделяне на токсини от тъканите и насочването им към кръвта. В деня на пълнолуние има мощна отливна вълна, която ги “измива”. Преди пълнолуние се гладува по-лесно, постигнатите резултати се задържат трайно и т.н.

“Краткот­райното гладуване позволява 12 литра “замърсени” телес­ни течности да се заменят с чисти, а работата на лимфна­та система се облекчава.”

Дори само в деня на пълнолунието да не се приема храна (пият се подходящи чайове или топла вода), може да се стопят 1-3 кг, но 3-дневното пречистване има голяма сила.

Това не е лунна диета и няма нищо общо с нея, освен самото пълнолуние.
Методът е подходящ за всички, включително бременни жени и кърмещи майки (регулира лактацията)

ВАРИАНТИ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ

1.Детоксикация с прясно изцедени сокове

ИзображениеСутрин на гладно се изпиват 10-15 гр. (1 равна супена лъжица) английска сол, разтворена в 50-70 мл вода. Английската сол изтегля токсините към червата. Това става чрез осмоза.

Нели написа:

“…тъй като не се просмуква през червата, а си остава там, тя (английската сол) поддържа високо осмотично налягане (концентрация на соли) в червата и по простите правила на физиката (или химията), за да се изравни осмотичното наляваге (концентрацията на соли) от двете страни, изтегля течности към червата, докато се постигне равновесие. По този начин действа разхлабващо, а също и очистително, вкл. помага да пречистим организма, като изхвърлим заедно с водата и много токсини. Разбира се, важно условие е да се поемат достатъчно количество течности. затова по време на детоксикациите докторът препоръчва да се поемат поне 3-4 литра течност.

Допълнителен ефект от английската сол е внасяне на магнезиеви йони (тъй като тя е магнезиев сулфат всъщност), вместо пиенето на таблетки с магнезий, при случаите на недостиг на магнезий в организма. Това са редица случаи на сърдечни заболявания, при бременни жени, когато има опасност от повишени контракции на матката преди термина (т.е. за предпазване от преждевременно раждане), с цел укрепване на имунната система, при депресивни състояния или просто констатирани лабораторно ниски магнезиеви нива”. Д-р Михайлов.

Английската сол се пие при всички видове детоксикации с изключение на варианта с Гхи.

След изпиването на англ. сол, половин час по-късно започва пиенето на сок от 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута, 4-6 портокала – общо като сок да се получи 2 литра. Сокът се разрежда с 1,5-2 литра минерална вода. Друга храна не се приема. При глад привечер може да се изяде 1 ябълка или 1 портокал.
Органичните киселини в плодовете подкрепят очистването, плодовата захар подкрепя черния дроб, предпазва от хипогликемии и влияе добре на тонуса.
Процедурата се повтаря 3 поредни дни, а на четвъртия се прави захранване. Вместо от цитруси, сокът може да се направи от ябълки. При много силно чувство на глад може да се вземе 1 ч.л. мед с лимонов сок (на вкус) и минерална вода.
Може също пектин – 1-2 ч.л. пектин с половин ч.л. мед се разбърква на каша. Долива се малко вода и се разбива с ножа на миксера до гъстота на желе. Пектинът набъбва в червата, създава чувство на ситост и ускорява чистенето.

ЗАХРАНВАНЕ

Закуска – 2-3 кивита или 1-2 ябълки, или 1-2 портокала. Към 10 часа – 2-3 с.л. овесени ядки с малко стафиди (стафидите не са задължителни) се заливат с топла вода 50-60 градуса. След 15-30 минути са готови за консумация.
Обяд (по-въглехидратен) – картофи соте, картофена салата с лук, варен ориз, задушени зеленчуци, салата от зеле и моркови. Ястията могат да се гарнират с маслини.
Вечеря (по-белтъчна) – салата със сирене или извара, счукан чесън и зехтин, отново картофи, ориз. Месо не се разрешава.
На петия ден следва обичайно хранене.
Захранването е едно и също за всички видове детоксикация

2.Детоксикация с Гхи (GHEE)

Как се мият чинии? Необходими са детергент – сапун да разтвори мазнините, вода, канал да изтече мръсотията. Пречистеното масло разтваря шлаки и токсини, водата е универсален разтворител, оризът изтегля натрий от тялото и заедно с него вода.
Опитайте да измиете мазни чинии без сапун, с малко вода или със студена вода.
А ако мивката е запушена и изтичането на водата – затруднено?
И още. Известно ли ви е как се почистват стари петна от олио? Намазват се с олио, малко престоява дрехата и после се изпира със сапун и топла вода.

Иначе рецептата съм заимствал от аюрведа. Това е лечебна система 5000 години преписвана (от 5000 години съществува санскритската писменост) и прилагана без промени от аюрведическите лекари. А колко години преди санскритската писменост е прилагано (тогава знанията са се предавали от човек на човек – хора-книги), няма кой да каже. Та искам да кажа, системата е проверена във времето и действа много сигурно.

А ако си набавите ей такова оригинално Гхи, ще видите, че в него няма нищо бяло и лепкаво, няма вода. При загряване е бистро като олио. А ако вие си го приготвяте ще видите бели налепи, които злепват по лъжицата – кзеинови съставки от млякото. Както полепват по лъжицата, така би трябвало да полепват и по кръвоносните съдове”. Д-р Михайлов

ИзображениеКупува се от диетичните магазини.
Как да си приготвим Гхи в домашни условия

първи ден – 30 гр. (2 с.л.)
втори ден – 60 гр. (4 с.л.)
трети ден – 90 гр. (6 с.л.)

30-40 минути след маслото започва пиене на топла (около 70 градуса) минерална/преварена вода, или чай – 2 литра дневно.

Обяд и вечеря за трите последователни дни – 1 каф. чаша ориз, сварен в 1 литър вода (без сол и мазнина, може да се добави само малко копър или магданоз). При дискомфорт (гадене, главоболие, отпадналост) може да се вземе мед с лимонов сок и минерална вода или пектин. При силен дискомфорт детоксикацията се прекратява и се повтаря на следващото пълнолуние.

Четвърти ден – сутринта на гладно се вземат 1-2 с.л. рициново масло, 2 чаши чай. След 1-2 часа могат да се консумират плодове. Обяд и вечеря – леко зеленчуково меню.

ТОЗИ ВАРИАНТ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЪЧКА И/ИЛИ КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА!

3.Детоксикация с грейпфрути и белтъци

Необходими продукти за един ден:

1. 5 грейпфрута, желателно – розови;
2. 5 яйца.

Грейпфрутите се белят от кората и от ципите (да останат само най-тънките). Яйцата се сваряват 15 минути. Отделя се белтъкът.

Сутрин на гладно се изпива 10 гр английска сол в 50-70 мл вода.След 30 мин може да се пристъпи към хранене.

Час след събуждането закуска с един яйчен белтък. След още един час – един грейпфрут. И така да се редуват грейпфрут – белтък. Получават се цели десет порции за един ден.

При глад, пийте топла вода. Колкото повече, толкова по-добре.

При чувство на слабост, топла вода + лимонов сок.

Желателно е яденето да приключи до 20 часа.

4.Летните детоксикации

През този детокс не пием цитрусови сокове-ако сте забелязали по това време на годината цитрусите вече са по-сухи и не са много подходящи за сок. Хапваме 1-1,5 кг сезонни плодове на ден, разпределени на 4-5 порции за деня.

Сутрин на гладно се изпиват 10-15 гр. (1 равна супена лъжица) английска сол, разтворена в 50-70 мл вода. Английската сол изтегля токсините към червата.Половин час по-късно започва пиенето на вода,чай и димяща вода.Процедурата се повтаря 3 поредни дни, а на четвъртия се прави захранване-същото както при детоксикацията с прясно изцедени сокове.

Този детокс е много лек и приятен, а пък станат ли дините и пъпешите … и количеството им не е ограничено.

По време на детоксикацията се разрешава кафе (антидот на много токсини), както и чай – билков, зелен (не Сание), черен, мате (регулира обмяната, при разширени вени, хемороиди, има антиоксидантно действие, потиска апетита, чудесно тонизира; 1 ч.л. или 1-2 пакетче мате се запарва в чаша вряла вода за 5 минути и се прецежда). Като количество – колкото поискаме.

Няколко идеи за улеснение:

1. Не започвайте да правите детокс с мисълта главно да свалите килограми.  Не това е главната цел. Отслабването ще се получи от самосебе си, но е възможно да стане в един по-късен етап. Радвайте се дори и само на половин свален килограм!

2. Не пропускайте английската сол, колкото и да е неприятна! Без нея ефекта е съвсем различен!

3. Избягвайте чести срещи със кантарчето! Добре е да се теглите един път при започване на детокса и от любопитство един път след деня на захранване. Старайте се това да става по едно и също време на деня (сутрин е най-добре) и ако може на един и същи кантар. Не подценявайте меренето на обиколки. Понякога дори да няма промяна в килограмите, може да има съществена разлика в сантиметрите.

4. Напишете си някъде всичко, което сте почувствали,когато за пръв път прочетохте за детокса и видяхте резултатите – каква беше емоцията ви, какви мисли забушуваха в главата ви, опишете си всичко. Когато се почувствате слаби, демотивирани, когато ентусиазмът ви е на нула, прочетете си всичко това,влезте в темата ни и отново ще почувствате силата си и ще повярвате, че щом толкова хора го правят – можете и вие!

5. По време на детокса избягвайте да стоите неангажирани. В моменти на бездействие често си мислим за храна.Сега е момента да метнете къщата в ремонт, почистване или каквото там се сещате. Може да поиграете с децата…само да няма скука!

6. Вечерта излезте някъде или си легнете рано,защото пред телевизора изкушението е голямо-разни реклами ни пълнят устата със слюнка,а някои от вас може да имат навик да хрупат нещо докато си гледат филма.

7. Набавете си снимки от периода когато сте били по-пълнички (или ако нямате още видима разлика сега се снимайте)! Гледайте си ги редовно и си представяйте как бихте изглеждали, как бихте се харесали. Ако имате вече видима разлика сложете си една до друга двете снимки преди и сега и това ще ви мотивира все повече и повече.Зная,че когато е по-пълен човек не обича изобщо да се снима, но повярвайте такива снимки само ще са ви от полза.Не е нужно да ги показвате на някого щом не се харесвате. Само вие си ги гледайте!

8. Купете си някоя дреха,която много ви е харесала,но 1 номер по-малка. Важно е целта да е постижима.Ако вземете много по-малка дреха това може да ви обезкуражи на моменти-колкото по-близко сте до мечтата,толкова ще е по-лесно.

9. Роси Тончева сподели това: “По време на детокса,когато цял ден съм била на цитруси и вода и ми е студено правя следното: Взимам си топъл душ и си правя чай с мед и лимон. Това е нещо като лукс и награда за изминалия ден!

Просто си правя нещо като подарък,така си повдигам духа!”

10. Тами добави: “Аз лично се занимавам с много неща ако не съм на работа, за да не мисля за храна – чистя, пера, гладя, ходене на магазин…

11. През деня на детокса не ми е толкова трудно, но когато стане време за вечеря и приготвям вечерята на всички у дома ми е най-трудно. Затова по същото време ям пъпеш или по-воден плод. По принцип плодовете ме разяждат, затова след около половин час се наливам вече с топла вода и подтискам глада си.

12. Ако стоя много до късно огладнявам, затова гледам да си легна по-раничко, най-добре когато приспя дечко около 8.00-8.30. Така и аз ще съм си отпочинала за следващия ден. Отпочиването ми помага също да не съм нервна следващия ден, защото от глад ставам нервничка.

13.Когато огладнея през деня, пия димяща вода-засища, или чайче- по добре без мед. Ако имате още от фреша, може и от него. Аз моя съм го изпила вече до обяд.

14. Ако имате време за разходка в парка-действа чудесно. Чистия въздух действа прекрасно. Вземете си и термус с горещо чайче, или вода.

15.Ако спортувате, продължете и по време на детокса. Тонизира, но задължително си пийте течностите. Дори повече ако можете.

16. Аз по принцип имам ужасни мигрени. Забелязах че откакто започнах детоксите, мигрените ми намаляха. Но по време на детокса ми се появява неприятно главоболие. Аз лично избягвам всякакви хапчета. Затова при първа възможност лягам да си почина като си измасажирвам всички акупресурни точки на лицето, челото, ръцете, отпускам се да заспя за около час-два. Когато се събудя съм като нова.

При дискомфорт-главоболие, гадене, отпадналост…

MENTAT – индийски билкови таблетки – 3 Х 1 – 2 таблетки. (Вместо аналгин).

ЧАЙ – мента + маточина – по 1 супена лъж. се запарва 10 мин. в 0,5 л вряла вода. Пие се на порции.

МЕНТОВИ ИНХАЛАЦИИ – Загрява се дебел порцеланов или керамичен съд като в него се кипва вода с малък бързовар за 1- 2 минути. После водата се изхвърля. Наливат се 50 – 60 капки = 1- 2 мл. Вдишва се 15 мин.

При дискомфорт (гадене, главоболие, отпадналост…) може да се взема мед с лимонов сок и минерална вода или пектин.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ СЛЕД ДЕТОКСИКАЦИЯ

1. Един път седмично е добре да се прави плодово-оризов разтоварващ ден- 1 кг плодове (ябълки, киви, грейпфрути, портокали) се разделя на 5 порции. Ограничаваме храната до варен ориз – около 50 гр. ориз се сварява в 1 литър вода (като супа). Може да се добави копър или магданоз. Да се пие поне 2 литра димяща вода или чай.

2. Сутрин вместо закуска се изяжда 1 грейпфрут и още един през деня (може на сок). Важно е вторият да се консумира 30 минути преди или 30 минути след ядене.

3. През деня да се пият 2,5-3 литра топла вода или чай.

4. CALCAREA CARBONIKA 9CH – 2×3 зрънца – регулира обмяната. 10-15 минути преди и след нея не се приема нищо.

Кофеин и ментол (като антидоти на хомеопатичните средства) са позволени, стига да се спазва интервалът между приемите, т.е. калкареата може да се приема 10 минути преди/след кафе, паста за зъби, дъвка.

5. Вечерята да не е по-късно от 19 часа.

6. ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ (не пчелно млечице!).Той може да повлияе благотворно повишеният апетит за сладки неща. Хормоналните дисфункции вървят ръка за ръка с наднорменото тегло. A пчелният прашец съдържа фитохормони. Полезен е за черния дроб, регулира обмяната на веществата и е важен елемент за поддържане на стройна фигура.

1. вариант – да се смучат по 1-2 чаени лъж. всяка сутрин до стапяне на зрънцата.
2. вариант – 1-2 чаени лъж. пчелен прашец се разбъркват сс малко мед и вода и се изчаква до стапянето на поленовите зрънца до каша. Тя може да се разбърква с кисело мляко, компот, нектар. Може да се разтворят във вода, сок, кисело мляко.

7. Витамин С – 1-2 гр. дневно. Правилото е като при грейпфрутите.

8. Чай №11 – Подтиска апетита, има отводняващо действие, активира обмяната на веществата. В готов вид може да се закупи от аптека “Вербена М”, на ул. “Виктор Юго” в гр. София.

Може да се поръча да се приготви в билкова аптека. Ето рецептата:

Rp./Rad. Levistici- корен девисил
Rad. Petroselini-кор. магданоз
Fol. Betulae- листа бреза
Fol. Urticae- листа коприва
Rad. Urticae- корен коприва по 50 г
Fr. Juniperi- плод хвойна
Fr. Anethi- плод копър
Rad. Liquiritiae-кор. сладник 30,0
M.D.S. 1 суп. лъж. от сместа се запарва с малко вода (50- 70 мл) през нощта. На сутринта чаят се залива с 400 мл вряла вода и се прецежда след 10 мин. Изпива се на 5 порции през деня.

9. Правилно съчетаване на храните.

Допуска се съчетаването на въглехидрати и протеини (например картофи и месо), но задължително с тях да се приема салата (до известна степен тя елиминира не толкова добрата комбинация).

Според крайните привърженици на разделното хранене, въглехидрати и белтъчини не трябва да се съчетават в никакъв случай. Поотделно могат да се съчетават със зеленчуци.

Според д-р Михайлов обаче най-неправилната комбинация е смесването на въглехидрати с киселини-картофена салата с оцет,боб с домати,баница с кисело мляко и т.н.

Спазват се естествените цикли на тялото:
– до обяд се приемат само плодове и плодови сокове, тъй като са засилени пречистващите функции на тялото. Тази храна подпомага, без да пречи на очистването;
– от 12.00 часа до 20.00 часа се приема храна – тялото набавя енергия;
– от 20.00 часа до 04.00 часа се засилва процесът на обработване на храната и също не се препоръчва хранене.

10. Поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци дневно.

Тези препоръки (от 1 до 10) са основни,т.е добре е да се започне с тях.След месец постепенно може да заменим калкарея карбоника с цефамадар,може да се направи малко почивка от пчелния прашец и вит.С. като на тяхно място добавим:

11. Сминдух – Fr. Trigonellae 200,0

Това е доза за 1 месец, т.е. по 6 гр. дневно – има хормонобалансиращо действие. Да не се пада под тези 6 гр. Приема се 1-2 ч.л. директно във вода или 1 с.л. в чай или в храната.

Има го при подправките в магазините за хранителни стоки и по-големите пазари.

12. Чист домашен ябълков оцет.

Рецепта: 1 кг ябълки (да се намачкат) + 200 гр. мед или захар + 20 гр. хлебна мая + 25-30 гр. сух типов или ръжен хляб. Оставя се да ферментира, след което се прецежда.
След прецеждането, към 1 литър сок се добавят 200 гр. мед или захар. Оставя се отново да ферментира и като се утаи се прецежда и налива в чисти бутилки. 1-2 ч.л. оцет + 1-2 ч.л. мед и вода – това се пие сутрин и няколко пъти през деня. Поставя се в салати, супи и пр.

13. Tinktura Fuci Vesiculosi – тинктура от мехурчесто водорасло – по 40-50 капки след храна с вода, 2-3 пъти дневно.

14. Anacardium orientale 15 (9) CH – за контрол на апетита – 5 зрънца сутрин, към 10 часа и към 17 часа или само вечер.

15. Cefamadar /цефамадар/ (според хомеопатичните принципи на лечение) – лечение на наднормено тегло – 1-3 пъти по 1 таблетка.

16. Джоджен – ролята му е да потиска излишните нива на тестостерона и с негова помощ може да постигнем добри резултати при задръжка на течности. Влияейки с баланс на хормоните, понякога сваляме по 2-3 кг от целулит.

По-важното е, че се профилактира поликистоза на яйчниците и засилено окосмяване от мъжки тип.

Рецепта: 5 гр. джоджен се запарват в 250 мл вряла вода за 5-10 минути. Пие се на 2 порции – сутрин и следобяд

17. Хром пиколинат

18. Глухарчето извайва фигурата и топи мазнини

Всички хомеопатични препарати могат да се вземат и по време на детокс, т.е не е наложително тяхното спиране. Същото се отнася и за билковите отвари.

Източник: Да сме здрави