Умения, които всеки баща трябва да предаде на своето дете

Дори да имате късмет да прекарате заедно с вашия син цялото му детство, винаги ще е голямо предизвикателство да намерите необходимото време за него. Поне за да имате все пак някаква сигурност, че сте му предали онези умения, които са ви били необходими на вас, за да станете човека, който сте днес.

Тези умения се състоят както от възпитанието в ценности, така и от житейските уроци, на които ще  го научите. Понякога задачата е сложна, но впечатлението, което този процес оставя у детето, е трайно. Кои са те?

father-and-child-2

10. Лагеруване

Връщането към природата е вековно занимание, което все още има смисъл и днес. Синът ви ще се научи на самостоятелност и ще може да оценява природата. Вашето определение за ходене на къмпинг може да бъде опъването на палатка, отсядане в кемпер или дори наемане на вила, както и да ви звучи.

Къмпингуването изгражда характер и вашето дете може да се научи как да стъкми огън и да издигне палатка. Синът ви може да не възприеме идеята веднага и да поиска за се върне при своя iPhone, но бъдете търпеливи. Като се има предвид малко време, което има за да се приспособи, той вероятно ще научи за езерото и пътеките повече, отколкото някога е предполагал.

9. Чужд език

Разбира се, най-трудното умение в този списък е да научите едно дете да  говори на чужд език. Това означава, че първо трябва да отделите време и усилия, за да го научите вие. Така или иначе тази цел изисква да й се посветите.

8. Свирене на музикален инструмент

На пръв поглед свиренето на музикален инструмент е просто впечатляваща способност. Но това умение говори много за вашия характер. За възможността, ако имате талант, той да бъде унаследен от вашето потомство. Повечето хора просто  уважават това не толкова лесно умение, но други ще открият в него вашата поетична душа, която те инак не биха разпознали.

7. Как се поправят коли

Да научите друг човек как да поправи една кола изглежда доста трудно. Особено, ако до този момент за вас двигателят на автомобила е бил пълна мистификация. Но за щастие, не трябва да се знае кой знае колко.

Целта е да помогнете на детето да може да поддържа бъдещата си кола правилно и приблизително точно да диагностицира проблемите на автомобила, вместо просто да отвори капака и да гледа „умно“. Освен това, познаването на основите принципи при диагностицирането и ремонта ще му помогне никога да не изглежда като индианец, който зяпа пишеща машина.

6. Да танцува

Ако искате вашето дете да демонстрира увереност, лек характер и доброжелателност, научете го да танцува. Танцуването изглежда доста ясно и като че ли в него няма нищо трудно. Просто движиш тялото си ритмично и гледаш важно. Но усещането за липсата на координация или срамежливост може да зацикли процеса и тогава може да се провалите в  ролята си на баща.

5. Да готви

Не е нужно да завършите гастрономия или да започнете пазаруването на скъпи съдове за готвене. Започнете от началото. Вие ще трябвя да научите детето си да сготви нещо просто и набързо. Способност, която значително ще му помогне  по-късно в живота. След като започне да ви ухае на класика, може да преминете към волната програма.

4. Да спортува

Колкото и да искате синът ви да бъде емоционален и чувствителен, вие все пак ще държите да си бъде мъж и да умее да издържа на натиск. Спортуването е задължително изискване за един мъж. Ако той е по-старичък, със самохвалството за своя голф може да впечатли само колегите си. Но голфът все пак не оказва същото въздействие като бокса, футбола или някакъв друг силно интензивен, вливащ тестостерон в тялото спорт.

3. Направи си сам

Тази широка категория обхваща всичко, което може да се очаква от един баща при поддържането на дома и извършването на основни ремонти. Нито едно от тези неща не е толкова сложно, колкото например карането на кола. Това умение се свежда до набора от правилните инструменти за работа и готовността  да си изцапаш ръцете.Всичко може да намерите и в интернет, но друго си е да ви го покаже баща ви.

2. Външен вид

Всеки мъж има свой личен стил, но има една тънка линия между това дали изглеждаш като нехаещ хипстър или като обикновен простак. Затова е по-добре да научите детето си да стои на прилично разстояние и на правилната страна на тази линия.

Няма нищо трудно и дори не отнема много време оформянето на една добра прическа, но то е важно умение, на което всеки баща трябва да научи синовете си. Трябва да подчертаете значението му и да се надявате, че в бъдеще мързелът на наследника няма да обезсмисли усилията ви.

1. Етикет

Да се снимате около бик с приятели със сигурност е умение. Но дали е така и с правилното водене на разговор?

Да, това е умение, което изисква определена практика. Да умееш да слушаш и да внимаваш какво казва събеседникът ти е много важно.

Когато децата пораснат, вие ще искате те да са едновременно уверени и съпричастни, докато разговарят, а това изисква добра балансираност. Те трябва да могат да обяснят и адекватно да изразят себе си чрез подходящи маниери. Необходимостта от правилна комуникация може лесно да се провали, ако липсва някое от тези умения. Именно заради това те са толкова важни.

Източник: //goodmenproject.com/
Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: