Умения, които всеки един баща трябва да предаде на своето дете

Умения, които всеки баща трябва да предаде на своето дете | Диана image 2

Дори и да имате късмета да прекарате заедно със сина си цялото му детство, винаги ще е предизвикателство да намирате необходимото време за него. А е добре да го правите за да имате поне някаква сигурност, че сте му предали онези умения, които са ви били необходими, за да се превърнете в човека, който сте днес.

Тези умения се състоят както от възпитаването във вечните ценности, така и от житейските уроци, на които ще го научите. Понякога задачата е доста сложна, но знанията и уменията, което този процес оставя у детето са трайни. И така – кои са те?

Лагеруване сред природата

Връщането към природата е вековно човешко занимание, което има смисъл и приложения и днес. Синът ви ще се научи на самостоятелност и ще може да познава, цени и уважава природата. Вашият прочит за ходене на къмпинг може да бъде простото опъване на палатка, отсядане в кемпер или дори наемане на вила, но е важно да направите дори и тези елементарни неща.

Къмпингуването изгражда характер във всеки и вашето дете е добре да се научи как правилно да запали и загаси огън и как и къде да издигне палатка. Синът ви може да не възприеме тези идеи веднага и да поиска за се върне при своя компютър и своите приятели, но бъдете търпеливи. Като се има предвид малкото време, което детето има за да се приспособи, той вероятно ще научи за реките и горите повече, отколкото някога е предполагал.

Владеенето на чужди езици

Разбира се, едно от най-трудните неща в този списък е да научите едно дете да говори на някакъв чужд език. Това означава, че първо трябва да отделите времето и да положите усилията, за да го научите . Така или иначе тази цел изисква да й се посветите.

Свирене на музикален инструмент

На пръв поглед свиренето на музикален инструмент е просто впечатляваща способност. Но това умение говори много за вашия характер. За възможността, ако имате талант, той да бъде унаследен от вашето потомство. Повечето хора много уважават това не толкова лесно умение, а някои дори ще открият вашата поетична душа, която иначе би била останала скрита за тях.

Как да поправят нещо по колата

Да научите някой друг да поправи една кола изглежда доста трудно. Особено, ако до този момент за вас двигателя и другите части на автомобила са били загадка. Но за щастие, не е нужно да се знае кой знае колко.

Целта всъщност е да помогнете на детето да може да поддържа бъдещата си кола правилно и приблизително да диагностицира проблемите на автомобила, вместо просто да отваря капака и да гледа „умно“. Освен това, познаването на основите принципи при диагностицирането и ремонта на автомобил ще му помогне да не изглежда като индианец, който зяпа компютър…

Да танцува

Ако искате вашето дете да може да демонстрира увереност, характер и доброжелателност – научете го да танцува. Това изглежда доста практично и като че ли в него няма никакви трудности, нали? Просто движиш тялото си в ритъм и гледаш важно наоколо. Но липсата на координация или срамежливостта на детето може да провали целия процес и тогава може да се провалите в  ролята си на баща. Постъпете отговорно и проучете всичко в детайли преди да започнете.

Да готви

Не е нужно да сте завършили гастрономическа специалност или да напазарувате скъпи съдове за готвене. Започнете от самото начало. Вие трябва да научите детето си да може да сготви нещо просто и набързо. Това е способност, която значително ще му помогне на по-късен етап в живота. След като кухнята ви започне да ви ухае на класически ястия, може да преминете и към волната програма.

Да спортува. При това – редовно

Колкото и да ви се иска синът ви да бъде емоционален и чувствителен, вие все пак държите той да бъде мъж и да умее да издържа на натиск. Спортуването е едно от задължителните изисквания за всеки мъж. Ако той е по-старичък, със самохвалството на голф игрището може да впечатли само колегите си. Но голфът все пак не оказва такова въздействие като бокс, футбол или някакъв друг спорт, особено ако той е силно интензивен и вливащ тестостерон в тялото.

Направи си сам

Тази изключително широка категория обхваща всичко, което може да се очаква от всеки баща при поддържането на дома и извършването на някакви основни ремонти. Нито едно от тези неща не е чак толкова сложно, колкото примерно карането на кола. Това умение се свежда до набора от правилните инструменти, които да имате под ръка за да свършите работа и готовността  да си изцапате ръцете. Всякакви клипове и указания можете да намерите и в интернет, но все пак друго си е да ви го покаже баща ви.

Добър външен вид

Всеки мъж си има свой личен стил, но има една много тънка линия между това дали изглеждаш като нехаещ хипстър или като обикновен цървул. Затова ще е много добре да научите детето си как да стои от правилната страна на тази линия.

В това няма нищо трудно и дори не отнема много време. Оформянето на една добра прическа, например е важно умение, на което всеки баща трябва да научи синовете си. Трябва да подчертаете значението на добрия външен вид и да се надявате, че за в бъдеще мързела на наследникът ви няма да обезсмисли положените от вас усилия.

Етикет

Да си правите селфита с приятели и приятелки със сигурност е някакво умение. Но дали владеете толкова добре и правилното водене на разговор?

Това е умение, което изисква определена практика. Да можеш да слушаш и да внимаваш какво казва събеседникът ти е много важно за да насочиш разговора в желаната от теб посока.

Когато децата пораснат, вие ще искате те да са уверени и съпричастни докато разговарят. Това умение изисква доста добра балансираност. Те трябва да могат да обяснят и адекватно да изразят себе си чрез подходящи за това изрази. Правилната комуникация може лесно да се наруши, ако им липсва някое от тези умения. Именно заради това те са толкова важни за изграждането на разговорните умения на детето. Останалото може да се постигне чрез практика.