Учени от немския институт Макс Планк доказаха, че българското кисело мляко помага срещу Паркинсон

Учени от немския институт Макс Планк доказаха, че българското кисело мляко помага срещу Паркинсон | Диана image 1

Учени от германския институт „Макс Планк“ доказаха, че българското кисело мляко лекува ПаркинсонКлючовото откритие за терапевтичния ефект на млякото ни е направено от групата на грузинския професор Теймурас Курцхалия и българския учен Сидер Панков в германския институт по молекулярна и клетъчна биология и генетика (MPI-CBG).

Те стигнали до извода, че съставките D-лактат, ензим наричан още млечна киселина, и гликолат, които са силно обогатени в българското кисело мляко, могат да предотвратят или да спрат развитието на Паркинсон. Болестта е нервно дегенеративно заболяване, за което все още не е открито лечение.

Страдащите от това заболяване имат затруднен контрол върху движенията на тялото, като това състояние се влошава с прогресиране на болестта. Болестта на Паркинсон е сред най-разпространените по света – един процент от населението страда от нея.

Съставките в българското кисело мляко помагат за възстановяването на засегнатите от болестта мозъчни клетки, смятат учените. Това се получава чрез възобновяване на нормалните функции на митохондрията, която е енергийният източник на клетката.

Проф. Теймурас Курцхалия

Проф. Теймурас Курцхалия открива, че българското кисело мляко лекува Паркинсон.

Това, което открихме, е, че D-лактатът помага за поддържането на електрохимичиня потенциал на митохондриалната мембрана, която е от съществено значение за производството на енергия, казва проф. Курцхалия в репортаж на БНТ- 2. Екипът от Института „Макс Планк“ доказва откритието си чрез експерименти върху лабораторни червеи, на които са инжектирани увредени от Паркинсон мозъчни клетки. След няколко месеца на третиране с млечна киселина, учените забелязват, че клетките се възстановяват.

Изследването е публикувано в престижно научно списание на „Helmholtz Association“ и получи широка популярност в цяла Европа. Проф. Курцхалия е категоричен, че до две години могат да започнат тестове и върху хора, но за тази цел трябва да направят допълнителни изследвания на различни видове закваски. Известно е, че за разлика от друг тип кисело мляко, българското кисело мляко, произведено от Lactobacillus Bulgaricus, е обогатено на D-лактат.

Кисело мляко Паркинсон

Новината, че може би е открит лек срещу Паркинсон, обиколи европейските медии.

Това е причината немските учени да посетят България. Стигнахме до извода, че европейските разновидности на киселото мляко не съдържат достатъчно количество от ензима D-лактат, затова искаме да дойдем в България и да се срещнем с хората, които произвеждат закваски.

Идеята за идването в България е на Сидер Панков – българинът, който асистира на проф. Курцхалия. Той е сигурен, че българската жива закваска ще намери ключа към заличаването на Паркинсон от списъка снеизлечими болести.

Учените смятат, че след като млечната киселина помага за възстановяването на увредените от Паркинсон клетки, то ензимът може да помогне и за лечението на десетки други болести като епилепсия, множествена склероза и редица генетични заболявания, засягащи и митохондрията на клетките.

Разпространението на резултатите на учените за ефекта от консумацията на кисело мляко като предпазно средство за развитие на нервно-дегенеративни заболявания може да има огромен положителен маркетингов ефект върху продажбите на българското кисело мляко в целия свят, смятат експерти.

Проф. Курцхалия ще се срещне с учени и фирми от Асоциацията на млекопреработвателите в България, които се интересуват от неговите изследвания, както и от бъдещо сътрудничество.