Внимание! Влизането в хранителен магазин – опасно за здравето ни!

Внимание! Влизането в хранителен магазин – опасно за здравето ни! | Диана

Д-р Папазова: Доказани са 5000 токсини и над 1500 пестицида в храната.

Данък “вредни храни” е данък за облагане на поведението на производители и клиенти, коментира здравният министър Петър Москов. Той застана твърдо зад идеята за въвеждане на налога и подчерта, че данъкът ще засегне стоки, без които всички потребители могат.

Министърът поясни, че целите на закона не е облагане на определен вид храна, а на определени съставки, които ако са над дадено количество, имат доказан негативен здравен ефект.

Облагат се четири вида съставки – сол, захар, кофеин и таурин, както и хидрогенираните растителни масла, или т.нар. трансмазнини, уточни той.

“Целта е да променим потреблението си и начина, по който се отнасяме към храненето на децата ни най-вече. Второ, индустрията да промени формулата на това, което прави”, заяви той пред Нова телевизия.

Слагаш по-малко сол в чипса и по-малко захар в напитката и не плащаш данък, даде пример министърът. Той изрично подчерта, че нито една от основните групи храни като хляб, мляко, месо, няма да попадне под ударите на данъка. За да се гарантира тяхната здравословност, подходът трябва да е друг, смята министърът.

“Нещата трябва да се променят – начинът ни на хранене, начинът ни на живот, защото ние измираме като нация. И това е статистика”, каза министърът и разкри, че смъртността при децата ни е два пъти по-висока от европейската.

Сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите болести са причината за смъртността на 71% от населението ни. По думите му останалите основни причини съответно са болести на ендокринната система, туморни заболявания и др.

Москов цитира и статистика, според която увеличаването на трансмазнините с 2% в дневното ни хранене води до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания с 23%. Солта – приемът й трябва да е около 5 гр на ден. На територията на България има райони, където употребата й достига три пъти повече, а намаляването й до безопасните 5 гр. редуцира с около 18% тези заболявания, обясни министърът.

Единият начин за превенция е като всяка година се увеличават парите за борба срещу тези болести, което е скъпо, не е много умно, защото не винаги е ефективно, добави Москов.

В закона ще бъде заложена и промяна, чрез която ще се забрани излъчването на реклами на вредни храни по детските канали и по време на предавания за най-малките.

Влизането в хранителните магазини вече е много опасно, добави д-р Мария Папазова. По думите й доказани са 5000 токсини в храната, над 1500 пестицида в нея, а фармацевтичните компании влагат ежедневно в производството на лекарства над 6000 токсина.

Скритата сол в продуктите води до интоксикация на организма, поясни д-р Папазова. Тя представи данни и от  изследване, касаещо захарта:

“Откакто рафинираме захарта се наблюдава 50-кратно увеличение на психичните заболявания. Има и данни за тежки отравяния, откакто за първи път започват да се използват нискокалоричните подсладители – аспартам и глутамат. Първо са давани на войници, които са полудявали на фронта. Има и нова болест – “синдром на китайския ресторант” заради голямата употреба на глутамат при готвенето там”, разказа д-р Папазова.

Според друго изследване още в първото поколение на общества, в чието хранене се включва рафинирана храна, се наблюдава дегенерация, разказа още холистичния лекар.

“Съвременното отровително хранене води до бавна дегенерация на клетката”, обобщи д-р Папазова.