Черен списък на най-отровните и вредни храни на българския пазар

Това са най-опасните и вредни храни, които не трябва да ядем никога, ако искаме да бъдем здрави.

По данни на Световната здравна организация, огромна част от заболяванията при хората идват от консумирането на нездравословна храна. Вредните съставки в храните бавно разрушават човешкият организъм. Ако искате да бъдете здрави избягвайте употребата на тези вредни храни от черния списък на българския пазар. Ето кои са най-опасните и замърсени групи храни, които се предлагат на пазара в България.

Пушените храни: При много от тях технологията на опушване е съкратена и променена, за да се спестят пари. Използват се вредни химикали-ароматизатори, както и подобрители, които намаляват времето за варене и опушване. Чрез стабилизатори и консерванти се удължава трайността на на недостатъчно вареният колбас. Тези вещества са опасно токсини и могат да доведат дори до рак. Ако опушването става при висока температура, нитратите, които се използват като вид консерванти се превръщат в още по-опасните и отровни нитрити.

Риба отглеждана във ферма: Най-опасна е сьомгата, защото тя най-често се отглежда в рибни ферми. Там, за да се ограничават и третират бактериални и паразитни огнища в басейните, се използват най-различни антибиотици, пестициди и други канцерогенни химикали.

В месото на рибите от ферми са открити много високи нива на живак.

Картофен чипс: Поради специфичната предварителна обработка на чипса с определени химикали, при пърженето му при висока температура се образува веществото акриламид, което може да доведе до развитие на рак.

Консервирани храни: това са едни от най-опасните храни, защото съдържат бисфенол-A (BPA). От консервите най-вредни са доматените.

Газирани напитки: Те съдържат захар, различни вредни химикали, оцветители, подсладители, фенол и метиллимидазол. Така, освен че окисляват човешкото тяло, буквално хранят раковите клетки.

Кренвирши и пастет: Както вече е известно в тях има всичко друго, само не и месо. Кренвиршите и пастета съдържат животински остатъци като кожи, кости, органи, мазнина и широка гама вредни за тялото химикали: подобрители, оцветители и овкусители, ароматизатори с аромат на опушено, стабилизатори и много сол.

Всички колбаси, които са  с цена под 10 лева за килограм (това не е универсално приложим начин да определите кои са вредните колбаси, но поне Ви дава представа и насока):

При тях, за да се спести от времетраенето на производствените процеси и суровината се прибягва до всякакви трикове. В евтините колбаси почти няма месо и се използват най-различни химикали, много сол и всякакви вещества, които могат да подобрят вкусовите качества на продукта. Всички те са отровни и канцерогенни.

Маргарин: Той ни разболява с хидрогенираното растително масло, което не може да се преработи от човешкия организъм и се отлага в него под формата на плаки, полепващи по кръвоносните съдове.

Част от списъка с вредни храни определен от Грийнпийс: (Бел. ред. на Диана.БГ: Проверихме в сайта на Гринпийс и не намерихме такъв списък. Но все пак оставяме данните в статията, понеже за всички продукти в него отдавна е известно, че съдържат какви ли не вредни съставки, ГМО соя и царевица и какво ли не още…)

Snickers, Mars, Twix – шоколадов десерт; Lipton – чай; Nestle – шоколад; Nesquik – напитка; Nestle – детски храни; Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни; Pepsi и 7-Up – безалкохолно; Heinz – кетчупи, майонези, сосове; McDonald’s продукти; Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе и детски храни; Knorr – сухи супи; Hipp – бебешки пюрета

Съвети на Световната здравна организация по отношение на вредните храни и съставки в тях:

Не консумирайте продукти съдържащи натриев глутамат (Е621) – заместител на солта, изключително вреден.

Не консумирайте храни съдържащи заместители на захар. Те са химикали, които като бавна отрова убиват нашия организъм.

Не консумирайте трансмазнини. Съдържат са най-много в маслото, маргарина, рафинираните растителни масла, майонезата, кетчупа, замразените полуфабрикати, чипса, пуканките, преработените храни като например бисквити, вафли и закуски, както и във всичко, в което има шоколад.

Не консумирайте риба в консерви. За да се консервира се добавя веществото уротропин – то е много опасно и в много държави вече е забранено.

Не консумирайте млечни продукти, които имат срок на годност повече от 2 месеца. Тяхната асептична опаковка съдържа антибиотик.

Знаете ли, че: гъбите от магазина съдържат отровата цитотоксин, гроздето по щандовете е напръскано с хлороформ, сухите плодове се обработват с химически вещества, пилешкото месо съдържа  6 хормона и купища антибиотици, които се дават на птиците при отглеждането им. Това са хормони на растежа и женски хормони. Поради тази причина всички лекари-ендокринолози забраняват консумирането на пилешко месо, освен ако не е домашно.

Разтворимите кафета, които пием предизвикват пълно израждане на нашите жлези.

Натуралните сокове не съдържат никакви плодове.

Ароматизираните чайове са смес от химически вещества.

Разбираемо е, че ако в менюто Ви присъстват много или предимно всякакви полуготови, обработени храни или газирани напитки в момента се питате “Добре де, а какво тогава да ям?”. Всъщност възможности има много. Можете да откриете много начини да се храните здравословно и вкусно на сайта ни. За улеснение – прегледайте категориите или ползвайте търсачката.

Ако искате да бъдете по-здрави просто избягвайте употребата на всякакви пакетирани чипсове, храни с високо съдържание на вредни съставки и газирани напитки. Ако имате възможност – хранете се здравословно и природосъобразно, предпочитайте фермерските пазари (пред големите супермаркети) за да се снабдявате с хранителни продукти и най-вече – избягвайте така наречените “обработени” продукти и храни. А като допълнение – тук можете да намерите няколко добри идеи как храната освен здравословна да бъде и вкусна.

Още по темата: ЗЛОВЕЩО! ОТРОВАТА, НАРЕЧЕНА ХРАНА ИЛИ МРЪСНИТЕ ТАЙНИ, КОИТО КОРПОРАЦИИТЕ НЕ ИСКАТ ДА НАУЧИТЕ!