Може ли да бъде вкусно здравословното хранене?

Може ли да бъде вкусно здравословното хранене? | Диана image 1

Една от най-масовите заблуди сред мъжете и жените, които искат да отслабнат или да се хранят здравословно, да поддържат добра фигура и здраво тяло, е че здравословното хранене е еднообразно и безвкусно!

Когато чуят словосъчетанието „здравословно хранене” повечето хора си представят безвкусни пилешки гърди, риба на скара, броколи или твърди овесени ядки.

Здравословното хранене е много общо понятие. То може да бъде богато и разнообразно, включвайки не само полезни хранителни вещества, които зареждат
Може ли да бъде вкусно здравословното храненеорганизма ни, но и редица вкусни и разнообразни рецепти. Разбира се, то ИЗКЛЮЧВА бързите закуски (пици, дюнери, сандвичи, банички), ИЗКЛЮЧВА „шумящите опаковки” (шоколади, бисквитки, снаксове, чипсове и др.), всякакви пържени храни като филийки, картофки и панирани предястия, както и безалкохолни газирани напитки, богати на захар и консерванти. Изобщо всякакви храни, с които лесно и бързо можете да се сдобиете на всеки ъгъл и чието единствено предназначение е да напълнят корема ви за известно време без да носят някаква хранителна стойност. Тази храна не дава енергия на организма. Тя е “баластра”, която „храни” тялото със свободни радикали (свободните радикали хранят раковите клетки), транс мазнини и захар, която е в съдържанието на почти всички от гореизброените храни и води до нарушения в ендокринната система и в частност на инсулина – една от причините на диабета! Нездравословната храна се натрупва като подкожна мазнина, което води до образуване на целулит и голяма водна задръжка, която затормозява функцията на бъбреците и предизвиква редица други здравословни проблеми, присъщи на модерното общество.

Здравословното хранене е богатство, дар от природата. Ако искаме да се чувстваме добре в тялото си, трябва и да му даваме правилната храна, за да може то да черпи с пълни шепи от енергията и веществата на храната.

По-богато, разнообразно и вкусно меню от това със здравословните храни не съществува! Единственият „проблем” сред хората, които си намират оправдания, че не
могат да се хранят по този начин, е че …. не си готвят вкъщи! Нямат воля да си планират храната, не знаят какво, кога и къде ще консумират утре. А точно тогава идват точно онези “малки злини” – бързите закуски, които се намират на всеки ъгъл. Те са бързи и лесни са консумация. Купуваш – ходиш – ядеш (бързолесновредно).

Може ли да бъде вкусно здравословното храненеНека ви изброя едни от основните източници на хранителни вещества и как можете да внесете разнообразие в менюто си (което приготвяте вкъщи).

Месо – пилешко, пуешко, телешко, свинско, заешко, патешко и т.н. Разбира се, ако целим изчистване на мазнини, трябва да се целим в по-чистите меса, като пилешко, пуешко, телешко филе, свинско контра филе.

Други качествени източници на полезни белтъчини, са рибите и морските дарове. Изключително богата гама на видове, всеки със своя специфичен и разнообразен вкус. Яйцата също са едни от най-добрите източници на белтъчини и мазнини.

Важен макронутриент и източник на енергия са въглехидратите. Да, тук отново ще повторя, че нямам предвидпици иМоже ли да бъде вкусно здравословното храненешоколади, а качествен въглехидрат, без добавени сосове и запръжки. В тази графа можете да разнообразявате ежедневно менюто си с ориз (бял, кафяв, червен, черен, смесен), картофи,сладки картофи, овесени ядки, грах, амарант, нахут,пълнозърнеста паста и хляб, мед и Стевия като естествен подсладител.

На последно място ще ви дам насоки и в разнообразните източници на енергия от полезни мазнинисурови ядки, тахан (сусамов, лешников, слънчогледов, от тиквени семки и др.), зехтин, шарлан, кокосово масло,авокадо, краве масло.

Разбира се, при определени цели като чистене и редуциране на тегло, мазнините трябва да присъстват в по-ограничени количества, но никога не ги изключвайте напълно. Това ще доведе до застой във вашите цели, а може да доведе и до здравословни и хормонални проблеми след време.

Разнообразие също можете да търсите в плодовете и зеленчуците (броколи, карфиол, зеле, маруля, айсберг, краставици, рукола, домат, тиквички, чушки, цвекло, моркови, китайско зеле, брюкселско зеле). Те са изключително важни и трябва да присъстват в менюто ви всекидневно заради богатото си съдържание на фибри.

Може ли да бъде вкусно здравословното храненеВ допълнение разнообразни са всякакви подправки, семена и корени, с които можете да овкусявате и подправяте ястията си.

Хората са забравили естествените си навици за хранене и това да се хранят с естествени (непреработени) храни! Приоритет на всеки е да намери повече време, за да изкара повече пари. Малка част от това време може да е насочено към приготвяне и планиране на вкусна домашна здравословна храна, която да е с нас през целия ден и да сме подготвени във всеки един момент. Вместо това избираме да влагаме парите и времето си в купуване на лекарства след време и тичане по болници – един омагьосан кръг от влошено здравословно състояние, нулев тонус и болки по цялото тяло от обездвижване и полуфабрикати, които с годините са влошили здравето ни до неузнаваемост (най-добрият пример за това са Американците и Австралийците).

Всичките тези негативи могат да бъдат спестени до голяма степен с един отделен час на ден за приготвянето на здравословна храна – то ще премахне опасността да влагате времето и парите си в лекарства и посещения при доктори, както и да се борите цял живот с наднормено тегло, което е следствие на лошите хранителни навици и обездвижването.

Автор: Марина Декова, //www.bodyconstructor.com/