10 съвета как да се храните здравословно

До скоро се смяташе, че заболявания като хипертония /високо кръвно налягане/, сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, диабет, рак и други са неизбежно следствие от остаряването. Както вече знаем обаче, благодарение на нутригеномиката, това не е точно така. Ние имаме много голям контрол върху това как остаряваме – как се храним, какъв начин на живот водим – всичко това оказва огромно влияние върху организма ни. Здравословното остаряване и запазването на добра форма са резултат от нашата околна среда и начина ни на живот, които влияят върху гените ни.

Гените сами по себе си не предизвикват заболяване. По-скоро вероятността от развитие на болести се определя от начина ни на живот и от изборите, които правим. Човек може според гените си да бъде податлив на сърдечни заболявания или диабет например, но това не означава непременно, че тези болести ще бъдат отключени и ще се развият. С други думи, самите гени не причиняват заболяването, освен ако не са поставени в една точно определена благоприятна среда за тяхното изразяване като хронично заболяване.

Съществуват множество фактори в нашите диета, околна среда и начин на живот, които влияят върху гените ни. Много от тях са в рамките на нашия контрол. От всички фактори, диетата е най-лесна за контролиране и промяна, а и може би най-важният определящ фактор за това как ще се изразят гените ни. С две думи: храната, която ядем се отразява на функционирането на нашите гени.

Въпреки че няма една универсална диета за всички, тъй като ние сме различни и всеки има своята индивидуална и най-точна диета, ние все пак ви предлагаме няколко съвета, които ако бъдат спазвани, биха довели до по-добро здравословно състояние и начин на живот.

1.  Яжте истинска храна. – прясна, необработена и нерафинирана храна. Истинската храна няма етикети, съдържание, химически добавки, подобрители на вкуса и изкуствени оцветители. Това са зеленчуци, плодове, ядки и семена, кълнове, диви риби, органични яйца и месо и т.н.

Опитайте се и да се храните колкото се може по-близо до природата. Тъй като колкото по-отдалечена е храната от своя източник, толкова по-изкуствена и нездравословна става тя.

2.  Хранете се цветно. – Избирайте възможно най-голямо разнообразие от плодове и  зеленчуци с различни цветове. Различното оцветяване се дължи на различните фитохимикали, които се съдържат във всеки отделен плод или зеленчук – компоненти от изключителна важност за здравето ви. Колкото по-богата е „палитрата“ на вашата диета, толкова повече и по-разнообразни полезни компоненти вие приемате.

3.  Съобразете диетата си с индивидуалните нужди на вашия организъм. – Вече и в България има достъпни генетични тестове, благодарение на които вие можете да си изготвите най-подходящият за вас персонализиран хранителен режим. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си по пътя към по здравословен живот.

4.  Спрете да се храните когато сте се заситили на 80%. – Една от основните причини за затлъстяване е преяждането. Човек трябва да усеща лек глад, когато става от масата и е хубаво да изчака известно време след хранене, за да усети засищане, тъй като чувството за ситост не идва веднага и по този начин ние продължаваме да ядем, дори когато сме сити.

5.  Бъдете предпазливи по отношение на храни, които се рекламират. – В по-голямата си част това са преработени храни, фаст фууд, нездравословни храни, съдържащи консерванти и оцветители.

6.  Бъдете внимателни с вманиачаването в броене на калории. – Броенето на калории само по себе си не означава здравословно хранене, тъй като в днешно време много диетични храни и напитки, които са с ниско съдържание на калории, не са здравословни и дори съдържат някои вредни съставки.

7.  Пийте много вода. – Водата е живот. Както всички знаем, ние самите сме изградени от 55% до 75% вода. Затова е много важно да приемате достатъчно количество чиста вода – специалистите препоръчват изпитата вода да е около 3% от теглото ви на ден. Например, ако тежите 70 кг, препоръчително е да пиете 2.1 литра вода всеки ден.

8.  Не изключвайте цяла група храни от диетата си, тъй като здравословното хранене е балансирано хранене. – Много „магически“ диети, които обещават страхотни и светкавични резултати, предполагат изключването изцяло на въглехидрати или мазнини от диетата или изцяло хранене само с протеини. Това не е напълно здравословно и може дори да бъде опасно за организма и да предизвика някои заболявания при предразположени хора.

9.  Наслаждавайте се на храната си. – Хранете се бавно, без стрес, без бързане и без да гледате телевизия. Седнете спокойно и се насладете на всяка една хапка, за предпочитане в компанията на любимите си хора.

10.  Не си губете времето в обвинения и самосъжаление, ако сте хапнали нещо „грешно“. Просто продължете напред с усмивка и отново се върнете към здравословното си хранене, тъй като здравето ви е най-важно за вас, а то е не само физическо, но и психическо.

Автор: Соня Иванова

Източник: https://nutrigen.bg