Какво се случва с тялото ни, когато прекаляваме със солта?

Не надвишавайте препоръчителния дневния прием, за да не се разболеете.

Солта е вещество, което не просто добавя вкус към храната ни, но също така се отразява на телата ни по начини, по който не можете да си представите. Всички знаем, че солта е основният източник на йод и ако не е включена в нашата диета, може да доведе до ситуация, наречена гуша, но също така ако се консумира безконтролно може да доведе до тревожни състояния.

Вижте какво причинява тя на тялото и защо не трябва да прекалявате с приемна ѝ:

1. Проблемът с подуването

Усещате неприятни подуване в корема? Намаляването на консумацията на сол може да ви помогне да го премахнете. Повече сол, означава повишено количество на натрий в организма, което кара тялото да задържа допълнително течност, която от своя не може да бъде изхвърлена цялата и затова се чувствате подути.

2. Високо кръвно налягане

Натрият не само води до подуване, а има и пряко влияние върху кръвното ви. Лекари твърдят, че ако намалите приема на сол дори с 5 гр. на ден, кръвното ви веднага ще стане по-ниско.

3. По-голям риск от сърдечно-съдови болести

Повече натрий – два пъти по-голям риск от развиването на заболявания като коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Излишната консумация на сол всъщност удвоява своята заплаха. Най-застрашени по този показател са пушачите, възрастните хора, диабетиците и тези с високо кръвно налягане.

4. Намалени умствени способности

Високото кръвно налягане атакува и мозъчната дейност. Хората, които консумират повече сол и водят заседнал начин на живот могат да понижат значително когнитивните си способности. За да избегнете това, бъдето физически активни поне за 30 минути всеки ден и намалете приема на сол.

5. Проблеми с бъбреците

Бъбреците играят важна роля за филтриране на отпадъчните продукти от кръвта. Ако те не функционират правилно се получава дисбаланс на течности в кръвта, нарушено производство и циркулация на кръвта и в крайна сметка – смърт.

Високото кръвно налягане причинява допълнително напрежение върху артериите, което води до бъбречна недостатъчност. Според проучванията , когато хората с бъбречни заболявания консумират по-малко количество сол, се отчита значително подобрение във вида и поведението на бъбреците им.

6. Кожа

Вероятно се чудите какво отражение може да има прекалената консумация на сол върху кожата… Но да се върнем в началото на материала в частта за задържането на течности и подуването. Потърпевш е не само коремът ви, а и цялото ви тяло, заедно с лицето, което може да изглежда силно подпухнало и то с дни.