Каркаде срещу простудните заболявания

Каркаде срещу простудните заболявания | Диана

Сигурно знаете, че червеният чай каркаде се приготвя от красивото цвете хибискус и е с изключително полезни свойства. Качествата на чая така подходящ за всеки сезон, са били признати още от древните египетски фараони. Редовният му прием пречиства организма от вредните вещества натрупани в него, и освен това действа изключително освежаващо и тонизиращо.

В билката се съдържат голямо количество органични киселини и за това неговото приложение в народната медицина е доста широко. Чай от каркаде се препоръчва при диабет, заболявания на стомашно-чревния тракт, повишен холестерол, влияе добре и при сърдечно-съдови заболявания, защото подпомага укрепването стените на капилярите и кръвоносните съдове.

Напитката е богата на витамин С, което я прави чудесно средство за предпазване от настинка. Благодарение на общо укрепващото му действие върху организма, чаят каркаде е предпочитан от спортистите и се препоръчва на хора, извършващи тежка физическа дейност.

Изчиствайки тялото от шлаки и отрови, тази напитка подобрява общото състояние на всички органи и влияе отлично върху системите на организма, като го предпазва от инфекции. Билката има и лек слабителен ефект, което я превръща и в средство за борба с хроничния запек.

Ако страдате от понижено кръвно налягане, пийте чая каркаде топъл, защото това ще повиши кръвното налягане. Ако обаче го приемате студен, ефектът му е точно обратен – студеният чай каркаде понижава кръвното.

Чаят съдържа 13 аминокиселини, 6 от които са незаменими.

Напомняме отново – ако страдате от повишено кръвно, по-добре пийте чая охладен.