Лечебните свойства на мащерката

Лечебните свойства на мащерката | Диана

Мащерката е широко разпространена у нас – от най-ниските до най-високите планински райони, по сухите, скалисти и слънчеви места. Среща се често из пасищата, но по-рядко в ливадите. По-широко е разпространена в предпланинските и средно високите части на планините. От нея се използва надземната част с цветовете.

Лечебни свойства на мащерката:

1. Противогъбични свойства

Най-известната активна съставка в мащерката е тимолът. Това органично съединение има широк спектър на въздействие върху организма. Той има способността да унищожава гъбични и вирусни инфекции, като по този начин помага на имунната система.

2. Мощна антиоксидантна активност

Мащерката е билката с една от най-високите концентрации на антиоксиданти. В нея се съдържат лутеин, зеаксантин и тимонин. Всички те допринасят за неутрализиране и елиминиране на свободните радикали в организма.

Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят мутация на клетките. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и предпазват сърцето, очите и кожата.

3. Мащерката е ефективна при анемия

Високата концентрация на желязо и други важни минерали в мащерката я правят отлично средство подпомагащо производството на червени кръвни клетки, като по този начин се увеличава притока на кислород към основните органи и системи и крайниците в цялото тяло.

4. Мащерката е полезна за очите ни

Наличието на каротеноиди и витамин А в мащерката, я правят отлично средство за предпазване на зрението ни. Каротеноидите могат да неутрализират свободните радикали и да забавят появата на макулна дегенерация и катаракта.

5. Поддържа дихателната система в отлично състояние

Ако страдате от бронхит, хронична астма, настинки, грипов, блокирани синуси или сезонни алергии, мащерката действа като отхрачващо и противовъзпалително средство, което премахва гъстите секрети и слузта от дихателните пътища, облекчава възпалението, облекчава дишането, и неутрализира бактериите. За да се насладите на лечебните свойства на мащерката, изполвайте я за да си направите и го подсладете с мед.

Нашата народна медицина препоръчва запарка от мащерка срещу главоболие. Приготвя се по следния начин: една супена лъжица листа и цвят от мащерка се запарват в 250 мл вода, захлупват се и се варят 5 минути. След като изстине – напитката се прецежда.

Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Приложено външно под формата на бани, действа ревулзивно, подобрява тонуса на кръвоносните съдове в кожата. При гнойни рани стимулира оздравителния процес. Особено полезни в този случай са баните с мащерка и влажните превръзки с инфузия.

Прилага се като запарка при суха кашлица, спастичен бронхит, коклюш, стомашно-чревни възпалителни заболявания с колики и метеоризъм, както и външно за промивка на устната кухина и за гаргара. Запарката в количество достатъчно за един ден се приготвя, като се заливат с 1 чаша вряща вода 5 чаени лъжички ситно нарязана мащерка. Пийте напитката студена и на глътки.