15 неочаквани приложения на ябълковия оцет

Ябълковият оцет е натурален продукт, в чието мощно действие никой не се съмнява. Той притежава редица полезни свойства и в състава си съдържа много биологично активни вещества, които имат способността да убиват микробите и вредните бактерии.

В южните страни, където растат кокосови орехи, спасително средство при различни проблеми се явява кокосовото масло. Но понеже тук не разполагаме с него – нашето богатство са ябълките и най-вече оцетът, произвеждан от тях в натуралният му вариант, съчетаващ в себе си невероятни лечебни свойства!

1. Срещу болки в гърлото

Смесете 1/4 чаша 6%-ов ябълков оцет и 1 чаена чаша топла вода. С тази смес е полезно да се прави гаргара дори при най-малкия признак за заболяване – всички вредни бактерии в устата ще бъдат унищожени!

2. Срещу киселини в стомаха

Смесете една чаена лъжичка 6%-ов ябълков оцет с малко вода ще ви помогне да се справите с киселините в стомаха. Естествен заместител на антиацидите, които представляват алкални соли, които въздействат на водородните йони и намаляват рН на стомашния сок.

3. При хрема и запушен нос

Ако имате хрема и чувствате, че носа ви запова да се запушва, изпийте чаша вода с 1 чаена лъжичка 6%-ов ябълков оцет. В него се съдържат витамини А, В1, В2, В6, С, оцетна киселина, ябълчена киселина, млечна киселина и лимонена киселина. Тези вещества помагат да се предизвика отлив на слузта и да се премахнат отока и запушването на носа.

4. Против пърхот

Ябълковият оцет укрепва косата, прави я пищна и бляскава. А освен това, той унищожава пърхота! Смесете 1/4 чаша ябълков оцет с 1/4 чаша вода и изплакнете с тази смес косата веднага след измиване. Оцетният разтвор може да се остави да престои на косата 15 минути за да постигнете по-добър ефект. Пърхотът изчезва безследно!

5. Срещу мускулни крампи

Мускулните крампи често показват калиев дефицит. Смесете 2 супени лъжици оцет с 1 чаена лъжичка мед и една чаша топла вода и ще получите домашен лек срещу спазми и мускулни крампи! Освен калия – това в оцета се съдържат магнезий, желязо, фосфор, сяра и мед.

6. Срещу сърбеж

Ако кожата ви е раздразнена и неприятно ви сърби, нанесете върху засегнатата област малко 6%-ен ябълков оцет с помощта на памучен тампон. Противогъбичните и антибактериални свойства на натуралния оцет ще ви помогнат да се справите с много видове кожни раздразнения!

7. Срещу брадавици

Вирусните брадавици могат да бъдат отстранени, като нанасяте върху тях всеки ден оцетът от ябълки. Правете това редовно и скоро ще забележите резултата!

8. Срещу миризма от краката

Правейки си баня с ябълков оцет всяка вечер, ще забравите за такъв проблем като изпотяване и неприятна миризма от краката! Оцетът се справя с гъбичките по краката благодарение на антимикробните си свойства.

9. Срещу подуване на корема

За да избегнете подуването на корема, изпийте преди хранене чаша вода с малко ябълков оцет в нея! Това средство ще помогне за подобряване на храносмилането, правилното настройване на храносмилателния тракт и активизиране на метаболизма.

10. Срещу неприятна миризма в дома

Разредете оцета с вода и полученият разтвор поставете в бутилка със спрй. Разпръсквайки тази смес във въздуха у дома, ще можете да бъдете сигурни, че ще се отървете от досадните миризми!

11. Срещу петна и мръсотия

С помощта на оцета можете да премахнете мръсотия, петна, мухъл и замърсявания по санитарния фаянс. Това е един многофункционален почистващ препарат, който е много по-евтин в сравнение с конвенционалните химически средства за почистване!

12. Срещу задръстени канали

Смесете една чаша от оцета и половин чаша сода за хляб. Средството за промиване на канализацията е готово! Оцетът и содата за хляб ще почистят перфектно тръбите и ще премахнат всички неприятни миризми от тях.

13. Против плесен

Мухълът по плочките в банята и в пералнята са често срещано явление. Оцетът ще ви помогне за отстраняване му от всякакви повърхности. Белите завеси в банята наистина ще станат снежнобели след измиване с оцет!

14. Срещу гънки по дрехите

Хитър трик за гладене без ютия! Разредете оцет с вода в съотношение 1:3, изсипете в спрей бутилка и напръскайте върху повърхността на дрехата. Когато тя изсъхне, гънките ще изчезнат!

15. Срещу петна върху мебели

Петната по мебели, килими и тъкани могат да се отстранят веднага с помощта на оцет! Изглежда, че той е способен да изчисти всичко… Нанесете върху тъканта или килима смес от оцет и сол, натъркайте петното, подсушете и почистете с прахосмукачка. Резултата – безупречна чистота!