Колко витамин D трябва да приемате?

Рандомизираните контролирани клинични проучвания са открили, че витамин D под формата на добавка удължава живота на човек. Каква е оптималната доза? Какви нива в кръвта са свързани с най-голямо дълголетие? В предните статии за витамин D, беше отбелязано, че връзката между нивата на витамин D и смъртността изглежда като U-образна крива, което означава, че ниските нива на витамин D са свързани с повишена смъртност. Но същото се отнася и за прекалено високите нива, като очевидно идеалното положение е около 75 или 80 nmol/l въз основа на индивидуални проучвания като това.

Защо по-високите нива на витамин D са свързани с по-висок риск?

Това е проучване върху населението, така че не можем да сме сигурни кое е първото. Може би по-високите стойности на витамин D водят до по-висок риск или може би по-високият риск води до по-високия витамин D, което означава, че може би на хората, които не са били много добре, им е предписван витамин D. Може би защото това са скандинавски проучвания, където обикновено приемат много масло от черен дроб на треска за витамин D, като една супена лъжица може да превиши горната дневна допустима граница за витамин А, което може да има негативни последици.

U-образната крива е вече остаряла. Актуален мета анализ показва, че докато нивата на витамин D на населението се увеличават, смъртността изглежда намалява и си остава ниска, което е добре, защото тогава няма да има нужда да се изследваме постоянно, за да видим дали достигаме правилните нива.

Защо не се препоръчват рутинните изследвания на витамин D?

Скъпо е, а и при повечето хора нивата се нормализират с помощта на достатъчно слънчева светлина или добавки, така че има ли смисъл от това?
Но и самото изследване не е много добро, резултатите могат да са всякакви. Какво се случва, ако изпратите една и съща проба до хиляда различни лаборатории по света? Нормално е да има леки вариации, но не и това. Резултатите от една и съща проба варират между по-малко от 20 до над 100. Така че в зависимост от това до коя лаборатория вашият лекар изпрати кръвната проба, резултатите могат да ви изпратят тук или тук, така че това не ни помага много.

Коя е безопасната дневна доза за оптимално ниво на витамин D? 

Хиляди единици на ден би трябвало да доведат повечето хора до целта от 75 nmol/l (което е 30 ng/ml), но под „повечето хора“ тук имат предвид 50%. За да се стигне до 85% от населението с нива до 75, ще са необходими 2000 IU (международни единици) на ден. По този начин можем да докараме средностатистическия човек до желания диапазон без страх от токсичност. Може да приемате и твърде много витамин D, но обикновено не се появяват проблеми докато нивата в кръвта не достигнат до около 250, което означава постоянни дневни дози от над 10000 IU.

Повече дневни дози витамин D за хора с наднормено тегло

Имайте предвид, че ако сте с наднормено тегло, ще са ви нужни по-скоро дози от 3000 IU, а ако сте със затлъстяване, дори още повече. Ако сте над 70-годишна възраст и не се излагате достатъчно на слънце, може да имате нужда от 3500 единици, за да се сдобиете с 85% шанс да имате нива над оптималните. Отново, няма нужда за един средностатистически човек да се изследва отново и отново, тъй като няколко хиляди единици на ден биха могли да нормализират нивата на всеки, без риск от токсичност.

Източник: https://vitarama.bg