Пет храни, които ще Ви помогнат да запазите здравето на очите си

Не само морковите са полезни…

Вероятно сте чували, че морковите и други оранжеви плодове и зеленчуци насърчават здравето на очите и предпазват зрението и това е вярно: бета-каротинът, вид витамин А, който придава на тези храни оранжевия им нюанс, помага на ретината и на други части от окото да функционират добре.

Но правилното хранете за да подобрите зрението си включва не само бета-каротин. Въпреки че връзката им с визията не е толкова известна, няколко други витамини и минерали са от съществено значение за здравите ни очи. Направете тези пет храни част от диетата си, за да поддържате зрението си изрядно:

Листни зеленчуци

Те са пълни с лутеин и зеаксантин-антиоксиданти, които, според проучванията, намаляват риска от развитие на дегенерация на макулата и катаракта.

Яйца

Image result for яйца

Жълтъка е основен източник на лутеин и зеаксантин плюс цинк, който също спомага за намаляване на риска от дегенерация на макулата, според д-р Пол Dougherty, медицински директор на Dougherty Laser Vision в Лос Анджелис.

Цитруси и плодове

Image result for цитруси

Тези плодове са пълни с витамин С, за който е доказано, че намаляват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта .

Бадеми

Image result for бадеми

Те са пълни с витамин Е, който забавя макулната дегенерация, показват проучвания. Една шепа (една унция) осигурява около половината от дневната доза на витамин Е.

Мазна риба

Image result for сьомга риба тон пъстърва

Тон, сьомга, скумрия, аншоа и пъстърва са богати на DHA, мастна киселина, открита в ретината. Ниските нива на тази мастна киселина са свързани със синдрома на сухота в очите, казва д-р Джими Лий, директор на рефрактивната хирургия в Медицински център Монтефиоре, Ню Йорк.

Източник: Health.com