Тиквата е сред най-полезните храни, вижте защо

Тиквата е една от най-полезните храни и затова е добре тя да има постоянно място на трапезата ни. Тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата, съдържа много антиоксиданти и витамини, а също така – повишава настроението ни.

Тиквата съдържа малко калории, а вкусът ѝ е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа доста фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета.

Тъй като е богата на бета-каротин (които се преобразува във витамин А, а след това в ретинол), тя е много полезна за очите и забавя дегенеративните очни заболявания. Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчителна доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата ни.

Антиоксидантите в тиквата и семките ѝ имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола. За максимален ефект, след като премине сезона на тиквата, можем да поръсваме салатите си с тиквени семки.

Витамините А и С, които са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова тя е отлично средство срещу зимните вируси. В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.

Магнезият в тиквата е като транквилизант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници.