Сините сливи подобряват зрението и функцията на стомаха

Сините сливи подобряват зрението и функцията на стомаха | Диана

Те съдържат малко калории и редица полезни вещества.

Сините сливи са нискокалоричен плод (46 на 100 г), който обаче съдържа ред полезни вещества, витамини и минерали. Това е плод, който от векове е взимат срещу затегнат стомах. Дори специалисти препоръчват при констипация да се консумират по няколко сушени сини сливи, преди да се премине към други средства.

Този ефект сините сливи дължат на наличието на фибри, но и сорбитол и изатин. Ползите на фибрите за поддържане на редовен стомах са популярни. Растителните фибри създават лепкава и слузеста консистенция в червата, при което се улеснява придвижването на тяхното съдържимо. Те съдействат и за намаляване на лошия LDL и поддържане на добрия HDL холестерол, поради което е важно хората с високи липиди в кръвта и склонност към повишаване на кръвното налягане да приемат редовно плодове и зеленчуци..

Сорбитолът представлява един вид сладък алкохол – тоест това е висш шествалентен алкохол, със сладък вкус, който се намира естествено в костилкови плодове, другото му наименование е хексанхексол. Употребява се като подсладител и на етикетите се означава с Е420, използва се и за производството на витамин С. Той има слабително действие, но и жлъчогонно. В по-големи количества може да доведе до раздразване на стомаха, газове и други оплаквания, поради което дори и с консумацията на сини сливи все пак не бива да се прекалява. Изалинът също допринася за регулиране функциите на гладката мускулатура на червата.

Освен че са естествен природен продукт подходящ за разхлабване, сините сливи притежават и антиоксидантни свойства. Те се дължат на съдържание на витамин С, витамин А и бета-каротин. Витамин С е универсален витамин срещу възпаления. Витамин А и бета-каротините допълнително допринасят за здравето на кожата, лигавиците и доброто зрение. Витамин А е полезен и за белите дробове. С негова помощ могат да се борят и кариесите по зъбите.

Криптоксантинът, летуинът и зеа-ксантинът са полифенолни антиоксиданти, които поддържат младостта ни, и се намират в сините сливи. Каротеноидът зеа-ксантин е нужен на жълтото петно в ретината на окото, от което зависи силата на директното ни виждане. Там той помага на окото да се предпази от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Няма да сгрешим, ако консумираме сини сливи за здрави очи и добро зрение, особен през лятото, разбира се, когато природата ни го поднасят щедро навреме.

В сините сливи се намират още калий, флуорид, желязо, мед, както и витамини от В групата – ниацин, витамин В6 и пантотенова киселина. Последните са ценни с това, че подпомагат метаболитните процеси и обмяната на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Другите са полезни за кръвта, поддържането на кръвното налягане и ред други процеси в организма.

В индиговите плодове се открива и витамин К, който има роля за поддържане на костната плътност, освен че подпомага кръвосъсирването. Според данни от изследвания този витамин е от полза и за редуциране риска от деменция и болест на Алцхаймер.