Смокинята – защо е божествен плод за здраве

Смокинята – защо е божествен плод за здраве | Диана image 1

Смокинята има неповторим, сладък вкус, с мека структура, богата на малки семенца, които допълнително придават екзотика при консумацията ѝ. Този деликатен плод е невъзможно да се съхрани за дълго време свеж, поради което от хилядолетия е възприета практиката да се суши и консумира целогодишно. Заради сладостта си сушените смокини често се ползват като подслаждащ елемент при приготвянето на хранителни смеси.

Смокинята е богата на естествени захари, витамини, минерали и разтворими фибри. В състава ѝ присъстват калий, калций, магнезий, желязо, мед, витамините А, Е и К, първите от които с висок антиоксидантен потенциал.

100 грама сушени смокини се равняват на приблизително половин шоколад като калории, но ползите между тях са несравними. Въглехидратите са само 69 грама в това количество, мазнините са под грам, а фибрите са два пъти повече от препоръчителната дневна доза, необходима за поддържане на редовен стомах.

Със 100 г пресни смокини, което се равнява на около 3 броя, се осигурява необходимото количество за деня фибри, 20 г въглехидрати и само 80 ккал, а също така и усещане за божествена сладост.Смокините се препоръчват в хранителния режим при склонност към повишено кръвно дори заради наличието на калий в тях. Консумацията им в известна степен компенсира излишния прием на сол в храните, които сме свикнали да приемаме.

//diana.bg/wp-content/uploads/2015/07/02122010839-1.jpg

Въпреки наличието на захари, смокините са подходящ плод при желание за отслабване, тъй като с фибрите си създават усещане за ситост и потискат глада.

Друго положително качество на смокините е, че съдържат вещества, които се разглеждат като пребиотици, тоест допринасят за поддържането на чревната микрофлора, от която до голяма степен зависи имунитетът на организма ни. Така че има ли смокини, не се двоумете, а ги консумирайте и за здраве.

Заради съдържанието си на калций и комбинацията калций и калий, смокините са плод, който трябва да се включи във всеки режим, целящ поддържане на здрави кости. Наличието на калий противодейства на отделянето на калций с урината, вследствие на повишената консумация на сол, което и намалява риска от възникването на остеопороза, по приятен за рецепторите ни начин.

Източник: www.puls.bg