Рефлексология: Вълшебните точки по дланите ни

Главата не спира да ви боли вече цял ден? Предменструалният синдром ви тормози често, уморени сте, а не може да си починете като хората? Опитвате се да церите тези болки с аспирин/аналгин, кафе, кола или шоколад? Поспрете се за малко, и погледнете внимателно същата тази ръка, както би я погледнала стара врачка… и си помогнете сами.

Съществува цяла наука – рефлексология, която изучава точките, разположени по стъпалата, ръцете (и ушите, управляващи целия организъм. Ако започнете правилно да притискате подходящото място, ефектът няма да закъснее. Какъвто и физически проблем да имаме, той блокира потоците на енергията в организма ни, но ако стимулираме определени точки, нервната система ще започне да изпраща сигнали в мозъка. Така организмът сам ще се лекува.

Вижте знаците, които са указани за всеки един отделен орган на картинката по-долу. Точките, намиращи се на ръката се натискат с палеца или пък се притискат (“пощипват”) между палеца и показалеца. Лявата ръка отговаря на лявата половина на тялото, дясната – на дясната. За да има по-добър резултат е добре да се повтори върху същите точки и на другата ръка.

Как действа рефлексологията

Подобряване на работата на мозъка

Къде да търсите: точките, отговарящи за мозъка, очите (ушите), хайморовата кухина, лимфната система (органите за репродукция).

Защо действат: увеличава се притока на кислород към главния мозък, а кръвта прочиства токсините.
Как да масажирате: на двете длани пощипете всяка точка или я притиснете по 25-50 пъти. Започнете с краищата на пръстите и спускайте към китката.

Повишаване на енергията

Къде да търсите: точката, отговаряща за слънчевия сплит, надбъбречната жлеза, хипофизата, шията (щитовидната, лимфната система) органите за репродукция, мозъка

Защо действа: освобождават се ендорфини, ускорява се обмяната на веществата, подобряват се функциите на мозъка

Как да масажирате: на всяка ръка по 50 притискания на нужните точки (повтаряйте това през целия ден)

Премахване на възпаление по кожата

Къде да търсите: точките, отговарящи за надбъбречната жлеза, бъбреците, лимфната система (органите за репродукция), стомаха

Защо действа: Извеждат се шлаките, убива се инфекцията, повишава се производството на стериоди в организма, намаляват се възпалителните процеси.

Как да масажирате: на двете длани по 25 -50 стимулиращи притискания. За бъбреците и стомаха (органи, изхвърлящи шлаките) вземете топка за голф или друга топка, може и камък с размер около два пъти по-малък от тази за билярд, стиснете я между дланите и я повъртете 50 пъти. След това я задръжте между основата на дланите (малко над китките) и повторете още 50 пъти.

Премахване на главоболие, махмурлук, болки в хайморовата кухина 

Къде да търсите: точките, отговарящи за хипофизата, мозъка, темето, хайморовата кухина, надбъбречните жлези, бъбреците.

Защо действа: притискането на точките, отговарящи за мозъка и темето, увеличават притока на кръв към тях; точката на надбъбречните жлези стимулират производството на хидрокортизон, който помага да се “пресуши” хайморовата кухина; бъбреците изхвърлят токсините, които се образуват след приемането на алкохол

Как да масажирате: вземете топка с размер на топка за голф, задръжте я между палеца и показалеца. Стиснете 25-50 пъти с всяка ръка. После по 10 пъти притиснете точките на върховете на пръстите. Стимулирайте хайморовата кухина с 5-10 притискания, пробвайте 50 пъти да стимулирате “бъбречните” точки и на двете ръце.

За стомашно разстройство

Къде да търсите: точките отговарящи за далака (подстомашната жлеза), слънчевия дплит, стомаха, надбъбречните жлези.

Защо действа: увеличава образуването на ензимите, подобрява храносмилането, отпуска мускулите на стомаха, подобрява дейността на всички храносмилателни органи.

Как да масажирате: притиснете 25-50 пъти на всяка точка. За да прибавите енергия към слънчевия сплит и подобрява работата на стомаха, потъркаляйте между основите на дланите топка за голф или със същия размер 50 пъти. И завъртете още 50 пъти между дланите.

Премахване на симптомите на ПМС и отоци

Къде да търсите: точките, отговарящи за лимфната система, органите за репродукция, хипофизата, стомаха.

Защо действа: регулира отделянето на хормони, увеличава производството на ендорфини, които блокират болката, отпускат мускулите под корема.

Как да масажирате: Хванете ръката малко над китката с показалеца и палеца на другата ръка. Сега завъртете притиснатата ръка – половин оборот на едната страна, половин оборот на другата страна – 50 пъти.

След това 25-50 пъти пощипнете точката, отговаряща за хипофизата. После вземете топка за голф и я въртете, като я притиснете с основите на дланите 50 пъти.

Отпускане и премахване на стреса

Къде да търсите: точките, отговарящи за хипофизата, слънчевия сплит, сърцето, гърдите, белите дробове

Защо действа: балансира хормоните, които отпускат мускулите на стомаха, контролира се дишането.

Как да масажирате: вземете топка за голф или друга със същия размер, хванете я между палеца и показалеца и я прокарвайте бързо 25-50 пъти. Пощипнете или притиснете точката, която отговаря за слънчевия сплит, 25-50 пъти и повъртете топката също толкова пъти малко над основите на дланите.

При безсъние

Къде да търсите: точките, отговарящи за надбъбречните жлези, слънчевия сплит, хипофизата, шията, (щитовидната, лимфната системи), органите за репродукция, мозъка.

Защо действат: въздействието на точката на слънчевия сплит успокоява цялото тяло; “мозъчните точки” регулират съня, точките на жлезите помагат за успокояване.

Как да масажирате: по 25-50 пъти притиснете всяка точка и по 10 пъти я пощипете.

За избавяне от безпокойство

Къде да търсите: точките, отговарящи за мозъка, слънчевия сплит, хипофизата, шията, щитовидната жлеза.

Защо действа: освобождават се успокояващи ендорфини, тялото се отпуска, възстановява се хормоналния баланс и обемните функции на организма.

Как да масажирате: притиснете всяка точка 25-50 пъти.