Приемате ли достатъчно витамин C?

Приемате ли достатъчно витамин C? | Диана

Хапвайте повече плодове и зеленчуци. Препоръчваният дневен прием на витамин C е около 75 мг. за жени, 90 мг. за мъже и около 80 мг за бременни.

Приемате ли достатъчно витамин C ?

Вероятно много от вас ще отговорят „Да“, други биха отговорили „Не съм сигурна/сигурен“. Въпреки че на този така важен витамин гледаме просто като на хранителна добавка, той е много повече от това.

Витамин С не само стимулира имунната система и намалява риска от настинки и грип, но и играе ключово значение за усвояването на желязото от организма. Желязото е важен елемент, който участва в редица процеси, включително и в транспортирането на кислорода до всяка клетка на тялото.

Важният витамин С помага и за поддържането на здрава костна система, съединителна тъкан, здрави венци и зъби, прави кожата красива и участва в синтезирането на колаген.

Витамин С е водноразтворим витамин, което означава, че човешкото тяло не го съхранява през целия ден. Ето защо е важно не само да го приемаме като хранителна добавка, но да изготвим така своя хранителен план, че той да присъства във всяко хранене за деня.

Закуска

Най-добрите източници на витамин С, които бихте могли да включите във вашата закуска са портокали, грейпфрути и ягоди. Добавете ги под формата на пресен сок или като свежи резенчета.

Обяд

Повечето салатни сосове не се вписват в здравословния план за хранене. Затова заменете ги, овкусявайки салатата със зехтин и пресен лимонов сок. Едни от най-богатите зеленчуци на витамина са червените чушки, броколи, брюкселско зеле, домати, къдраво зеле.

Закуски между храненията

Те също могат да включват плодове, богати на витамин С и в същото време няма да повишат драстично нивата на кръвната ви захар. Хапвайте повече киви и ягоди.

Вечеря

Менюто ви отново трябва да е съставено от 50% храни с високо съдържание на витамин С. Трябва да знаете, че този витамин е сред първите вещества, които се изчерпват, когато се консумира алкохол, при хората, които пушат или страдат от затлъстяване.

Източник: “Аз Жената”, www.az-jenata.bg